Amazon planira da uloži milijardu dolara u kompanije za logistiku i robotiku

Amazon.com Inc. planira da uloži milijardu dolara u kompanije koje se bave razvojem tehnologija u logistici, upravljanju lancem snabdevanja i bezbednosti, jer nastoji da prati nove ideje koje bi mogle da pomognu njegovom ključnom poslovanju. Kompanija iz Sijetla je saopštila da pokreće Amazon Industrial Innovation Fund, poduhvat investicionog ulaganja, koji će podržati kompanije „u svim fazama” koje rade na tehnološkom povećanju brzine isporuke e-trgovine i poboljšanju iskustva radnika u skladištu i logistici. Amazon nije precizirao u koliko kompanija namerava da investira, niti okvirno vreme za program.

Alex Ceballos Encarnacion, potpredsednik kompanije za svetski korporativni razvoj, izjavio je u postu na Amazonovom blogu da ciljane kompanije mogu da rade sa Amazonom ili mogu da se odluče da same rastu. „Uzbuđeni smo što možemo da pomognemo u unapređenju ovih tehnologija jer online kupovina postaje sve važnija za ljude koji traže više pogodnosti i uštede vremena,“ rekao je on.

Amazon-ova grupa za korporativni razvoj ima dugu istoriju kupovine udela u drugim kompanijama, uključujući nekoliko Amazonovih partnera. Strategija omogućava Amazonu da istražuje nove tehnologije, kao i inovacije u različitim oblastima tehnologije i ostvari udeo od rasta profita kompanija koje razvijaju odnos sa ovom gigantskom trgovačkom kompanijom.

Poslednjih godina Amazon je nastojao da propagira te operacije kao korporativne prioritete, uključujući ulaganja u softver za prepoznavanje glasa i govora preko Alexa fonda, kao i fond od 2 milijarde dolara koji za cilj ima klimatsku tehnologiju. Fokus novog fonda ka uslovima rada zaposlenih uslovljen je, jer je Amazon često kritikovan od strane političara i sindikata zbog brzog tempa rada i visoke stope povreda u nekim logističkim objektima.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije