10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici

Proces digitalizacije poslovanja, tokom poslednjih nekoliko godina postao je neizbežan za većinu industrija. Sve veća konkurencija na tržištu, veća očekivanja klijenata kao i potreba
za efikasnijim poslovanjem primoravaju prilagođavanje tradicionalnih metoda novom dobu globalne trgovine.

Industrija logistike i transporta, kao jedna od najbrže rastućih u svetu, nije izuzetak i da bi se uspešno suočila sa izazovima koje nameće međunarodna trgovina, neophodno je da se ustaljeni, tradicionalni, načini obavljanja posla prilagode i približe digitalizaciji.

Procenjeno je da će globalni logistički sektor do 2026. godine dostići vrednost od 16,5 biliona dolara. Pa je, samim tim, digitalna transformacija nezaustavljiva i preko potrebna. S druge strane, pandemija korona virusa ubrzala je, već rastuću, potrebu za digitalnim rešenjima, te je za osiguravanje distribucije kritičnih zaliha tokom pandemije bila neophodna automatizacija, analiza podataka, inteligentni internet uređaji ( IoT) i sl. Implementacija ovih tehnologija omogućava optimizaciju poslovnih procesa što znači bržu i bolju efikasnost u radu, bolju komunikaciju s korisnicima te brži protok podataka.

S obzirom na to da digitalizacija u sektoru logistike i transporta više nije izbor nego preka potreba, predstavljamo Vam deset konkretnih razloga zašto se budućnost logistike, prema istraživanju kompanije Freightify, ogleda upravo u digitalizaciji.

1. DIGITALIZACIJA U SLUŽBI BUDUĆNOSTI

Činjenica je da se svet digitalizuje, u svim segmentima života. Pojedini trendovi započeti pre pandemije, u poslednjih nekoliko meseci, zbog globalnih zastoja, dostigli su vrhunac. Svakodnevni život se polako prebacuje na virtuelni, e-trgovina se podiže na veći nivo, a online rad i učenje postaje svakodnevnica.

Za takav “digitalni” život potrebna su rešenja koja omogućavaju spremnost za prihvatanje sve većih zahteva u globalnoj trgovini i rastućim očekivanjem kupaca. Upravo zbog ove činjenice digitalna transformacija preduzeća je od vitalnog značaja. Da bi se povećala transparentnost procesa kao i efikasnost, neophodno je da se procesi otpreme i back office operacije digitalizuju. Vozarine u informarealnom vremenu, digitalne otpremnice i automatizacija procesa značajno poboljšavaju efikasnost. Iako digitalizacija nije jedini cilj uspešnog poslovanja, njena implementacija je potrebna kako bi se omogućila transparentnija i efikasnija rešenja. Samim tim, većina velikih “igrača” u sektoru logistike prebacili su svoje sisteme na efikasnije i automatizovanije.

2. AUTOMATIZACIJOM DO SMANJENJA TROŠKOVA I UŠTEDE VREMENA

Slobodno se može reći da je vreme jedno od najcenjenijih resursa u industriji logistike. Da bi lanac snabdevanja savršeno funkcionisao, potrebno je da sve bude pravovremeno i usklađeno. Kratka vremena isporuke onemogućavaju učesnicima lanca snabdevanja da ispune svoje zadatke koji vode ka efikasnom poslovanju. Česta kašnjenja vode ka dodatnim troškovima i ležarinama, što se svakako može smanjiti digitalizacijom. Bitno je napomenuti da se automatizacijom back office procesa, i digitalizacijom dokumentacije u okviru jedne kompanije značajno utiče na korišćenje ograničenih ljudskih resursa.

Osim toga što digitalizacija znatno utiče na uštedu vremena, primetno je i značajno smanjenje grešaka u toku poslovanja.

3. PRAĆENJE U REALNOM VREMENU

Osim što se digitalizacijom povećava efikasnost administracije, postiže se i veoma fleksibilna reakcija na prekide u lancu snabdevanja. Praćenje u realnom vremenu pruža mogućnost razumevanja mogućih kašnjenja i planiranje tačnih ruta. Sve ovo za rezultat ima zadovoljne klijente i manje opterećenu korisničku podršku koja se često susreće sa velikim brojem poziva nezadovoljnih korisnika. Prednost praćenja u realnom vremenu je svakako i mogućnost dinamičkog usmeravanja, gde je moguće unapred predvideti nadolazeća kašnjenja uz pomoć optimizacije rute. Primanjem svakodnevnih ažuriranja ruta, moguće je preusmerenje pošiljaka i pravovremeno pripremanje dokumentacije u cilju pravovremene isporuke i zadovoljstva klijenta.

4. DIGITALIZACIJA – ŠANSA ZA INTEROPERABILNOST

Benefiti digitalizacije ne ogledaju se samo kroz jednostavnije prikupljanje i analizu podataka, nego i mogućnost da se na osnovu tih podataka poboljša efikasnost poslovanja.

Analiza podataka i proces digitalizacije jedne kompanije preduslov su za globalni sistem interoperabilnosti kojim je omogućena aktivna razmena podataka između različitih aktera. Ova operacija bi svakako industriju logistike i transporta podigla na novi, transparentniji, efikasniji i održiviji nivo.

5. INTERNET STVARI ( IOT)

IoT uređaji pomažu kompanijama da prate isporuke u realnom vremenu, mere temperaturu i vlažnost kako bi se osigurali standardi kvaliteta osetljive robe, prate bilo koji problem u procesu otpreme robe i prikupljaju podatke koji su neophodni za optimizaciju procesa koje nakon toga apdejtuju u oblak.

6. DIGITALIZACIJA KAO OSNOVNI ZAHTEV ZA BLOCKCHAIN

Blockchain kao jedan od najvećih dostignuća digitalne ere, predstavlja jedan decentralizovan sistem baze podataka, međusobno digitalno povezanih blokovima, koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste. Za korišćenje Blockchain tehnologije digitalizacija je ključna. Blockchain u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom donosi napredak u interoperabilnosti lanca snabdevanja.

7. OPTIMIZACIJA POSLOVANJA KROZ ANALITIKU PODATAKA

Nije strano da je za industriju logistike i transporta neophodno prikupljanje podataka proisteklih iz poslovanja, ali često se dešava da je prikupljene podatke nemoguće iskoristiti. Da bi prikupljanje, čuvanje i analiza podataka bile efikasne potrebno je podatke pojednostaviti, digitalizovati i učiniti dostupnim i jednostavnim za upotrebu. Ovakva upotreba podataka uticala bi na tokove rada u kompaniji, poboljšala poslovanje i stvorila zdravu osnovu za primenu Blockchain tehnologije i interoperabilnosti.

8. OPTIMIZACIJA UNUTRAŠNJIH OPERACIJA

Industrija logistike, zasnovana na složenim operacijama, usled potrebe za brzom i blagovremenom isporukom primorana je da zastarele poslovne operacije prilagodi digitalnoj
eri. Kompanije se često suočavaju sa neefikasnim back office poslovanjem i nedovoljnim protokom informacija unutar same kompanije. Timovima nedostaje transparentnost za brz i efikasan rad, a s druge strane, ogromna konkurencija na tržištu logističkih kompanija povećava pritisak na lanac snabdevanja da optimizuju svoje troškove, vreme i operacije.

9. UŠTEDA VREMENA I SMANJENJE TROŠKOVA KROZ POREĐENJE PODATAKA

Jedno od najvećih dostignuća digitalizacije je upravo ušteda vremena i smanjenje troškova. Kao jedna od najznačajnijih prednosti navodi se dostupnost podataka unutar organizacije, naime, isti su dostupni svim članovima svih odeljenja unutar kompanije. Back office podaci se mogu automatizovati i nadgledati istim softverom i biti dostupni za sve zaposlene sa bilo kog mesta na svetu. Suvišni procesi poput slanja ili primanja dokumenata, faktura i otpremnica mogu se automatizovati čime se ljudski resursi mogu koristiti na mnogo efikasniji način.

10. ZADOVOLJSTVO KLIJENTA

Pojava Amazona u okvirima e-trgovine, podigla je očekivanje kupaca na viši nivo. Opcija praćenja pošiljke u realnom vremenu od pošiljaoca do primaoca, i saznanje gde se pošiljka nalazi u bilo kom trenutku postavila je visoke standarde dostave. Štaviše, Amazon je svojim fleksibilnim opcijama isporuke promenio industriju i prilagodio je u skladu sa očekivanjima krajnjih korisnika.

Upravo su ova očekivanja korisnika postavila standard za novu digitalizovanu industriju u kojoj su transparentnost i efikasnost ključni za prednost nad konkurencijom. Za dugotrajno i uspešno poslovanje, ipak je važno da se poslovanje uskladi sa potrebama i ciljevima kupaca. Slobodno se može reći da digitalizacija u logistici postaje presudna za kompanije kojima je cilj da održe svoju poziciju na tržištu i ostanu konkurentne u budućnosti.

Da li ste spremni da napravite prvi korak ka digitalizaciji
svojih logističkih procesa?

 

Možda Vas interesuje još:

 

 

Partneri

Najpopularnije