Uspešno realizovan transnacionalni projekat PoWER Plus

Nakon uspešne realizacije projekta PoWER, posvećenog pružanju podrške lukama na putu pretvaranja istih u inovativne habove i priključne tačke između različitih jadranskih teritorijalnih konteksta, početkom 2022. godine Evropska Unija finansirala je nastavak ovog projekta – šestomesečni projekat PoWER PLUS, čiji je glavni cilj bio ažuriranje i unapređenje glavnih rezultata POWER metodologije. Ovim projektom definisani su glavni uticaji na luke u jadransko-jonskoj oblasti u svetlu izbijanja pandemije COVID-19, kao i nastale ekonomske krize.

Kako je istakao koordinator ovog projekta Marko Padula:

 “Glavni izazov izazvan izbijanjem pandemije, prema mišljenju stručnjaka, bio je poremećaj lanaca snabdevanja koji je uzrokovan nedostatkom radne snage, teškoćama u logistici, neravnotežom između velike potražnje za transportom i niske ponude, zagušenjem luka i dužim vremenom čekanja za kontejnerske brodove. Putnički saobraćaj se skoro u potpunosti zaustavio, sa relevantnim posledicama na ekonomiju turizma, a potražnja za teretnim saobraćajem je značajno porasla kao posledica veće kupovine (uglavnom onlajn) robe, posebno sa istoka.”

Tri faze PoWER Plus projekta

Finalni događaji pod nazivom „Predviđanje teritorijalne saradnje“ održani su u junu ove godine u okviru četiri radionice na lokalnom nivou u gradovima Raveni, Tirani, Sarajevu i Igumenic. Projektni partneri promovisali su i predstavili su rezultate projekta, odnosno Aneks metodologije i POWER strategije koju je šira publika mogla da isprati putem emitovanja događaja uživo na zvaničnoj Fejsbuk strani.

Ovi događaji rezultat su prethodne dve faze istraživanja koje su podrazumevale prvobitno intervjuisanje stručnjaka i popunajvanje upitnika o mogućim budućim scenarijima u vezi sa lučkim oblastima uključenim u projekat, imajući u vidu i širu situaciju i trendove u jadransko-jonskoj oblasti. Druga faza projekta podrazumevala je organizovanje lokalne radionice na kojima su predstavljeni potencijalni scenariji izneseni u prvoj fazi – utvrđene su slabosti i pozitivni aspekti strategija i metodologija PoWER projekta, a prikupljeni su i saveti i sugestije za njihovo poboljšanje.

Cilj ovakvog strateškog predviđanja nije bio da pruži konačne odgovore o tome kakva će biti budućnost, već da razmotri verovatan razvoj trenutne stvarnosti kako bi naučnici i saradnici na projektu bili spremni za ono što se može dogoditi u budućnosti.

Marco Padula
padula@itc.cnr.it
029806205

Partneri

Najpopularnije