RAZVOJ LUKA – Glavni cilj Agencije za upravljanje lukama

Podaci Agencije za upravljanje lukama pet godina zaredom pokazuju stalan porast pretovara na rekama u Srbiji. Na kraju prošle godine premašeno je 14 miliona tona pretovarenog tereta, odnosno za petinu više nego u 2018. godini. Uz ovakve pokazatelje možemo govoriti o povećanju privredne aktivnosti u Srbiji, naročito u oblasti energetike, građevinarstva i hemijske industrije.

Agencija za upravljanje lukama je osnovana od strane Vlade Srbije pre sedam godina, kako bi se uredio i unapredio lučki sektor u našoj zemlji. “Dočekali su nas brojni izazovi- nedostatak investicija u lučku infrastrukturu, nepostojanje potrebne planske dokumentacije za utvrđivanje lučkih područja kao i nepotpuni podaci o prometu robe i putnika na rekama u Srbiji. Formirali smo mlad i stručan kadar, koji je utemeljio čvrste principe na kojima počiva rad Agencijezakonitost,
transparentnost, razvoj i dobra međunarodna saradnja.” – započeo je Vuk Perović, direktor AUL.

“U prethodnom periodu rešena je većina imovinskopravnih pitanja u lukama. Vlada Srbije je na predlog Agencije do sada usvojila 24 uredbe čime je zaokružena prva faza definisanja lučkih područja. Prvi put u Srbiji dodeljene su licence lučkim operaterima. Zahvaljujući efikasnom sistemu naplate naknada obezbedili smo sredstva za investicije, a Agencija danas ima ažurnu analitiku pretovara tereta i obima putničkog vodnog saobraćaja. Razvojna uloga Agencije uključuje investicione projekte, čime težimo da poboljšamo lučku infrastrukturu kao i položaj srpskih luka na međunarodnom tržištu.

“Ugovori o obavljanju lučke delatnosti
koji su potpisani sa operaterima
doneće srpskim lukama i pristaništima
u narednom periodu ulaganja od
oko 55 miliona evra.
Kao dodatni podstrek razvoju
teretnih luka, uložena su i
sredstva u izradu Studije opravdanosti
sa idejnim projektom za proširenje i izgradnju luke
u Sremskoj Mitrovici, a u planu je i još nekoliko velikih projekata.”
– Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama

Partneri

Najpopularnije