Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/webvol5/hd/jdfsn1fgc5ttb48/logistikaitransport.com/public_html/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497
Produbljenje južnog veza – Kostrensko pristanište u Luci Rijeka - logistikaitransport.com

Produbljenje južnog veza – Kostrensko pristanište u Luci Rijeka

U okviru projekta “Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – produbljenje južnog veza AGCT” potpisan je ugovor za početak izvođenja radova na produbljenju morskog dna u dužini od 100m, kako bi bilo omogućeno pristajanje brodovima sa većim brojem kontejnera.

Ugovor obuhvata radove produbljenja morskog dna u dužini od 100m uz obalni zid južnog veza, čime će se izjednačiti dubina mora u dužini od 428m operativne obale Kostrensko pristanište na kontejnerskom terminalu Brajdica kojim upravljaju Jadranska vrata d.d. (AGCT).

„Produbljenje Kostrenskog pristaništa kontejnerskog terminala na Brajdici u duljini od 100 metara presudno je za poslovanje Jadranskih vrata d.d. (AGCT) budući da poslednjih godina svedočimo porastu veličine kontejnerskih brodova koji pristaju u riječkoj luci.“ – rekao je Emmanuel Papagiannakis, izvršni direktor AGCT-a i dodao:

„Kako bi kontejnerski brodovi
nastavili efikasno pristajati i
kako bi Rijeka zadržala poziciju
Gateway-a u Severnom Jadranu,
neophodno je osigurati dovoljan
gaz kao osnovni preduslov
održanja prekookeanskih servisa.“
– Emmanuel Papagiannakis,
izvršni direktor AGCT-a

Postojećih 328 metara Kostrenskog pristaništa ograničava količinu kontejnera dostupnih za rukovanje na kontejnerskim brodovima, čime se tim brodovima umanjuje raspoloživi kapacitet i smanjuje iskoristivost. Produbljenjem dodatnih 100 metara Kostrenskog pristaništa najveći brodovi koji danas pristaju u Rijeku, kapaciteta 15 000 TEU  (ekvivalent 20’ stopnim kontejnerima) mogu maksimalno iskoristiti količine tereta bez ograničenja.

Sve je to dodatno podržano nedavnim proširenjem intermodalnog područja AGCT -a, čime je značajno povećan kapacitet na železnici. Osim navedenog, povećava se sigurnost i skraćuje vreme potrebno za privez (i odvez) svih kontejnerskih brodova koji pristaju na AGCT.

Važno je napomenuti da je u toku još jedan  CEF projekat dodatnog produbljenja celom dužinom od 430 metara Kostrenskog pristaništa na dubinu od 16.5 metara. Time bi se omogućio prihvat kontejnerskih brodova sljedeće generacije, poboljšao protok roba između Azije i Europe gdje ciljana tržišta sve većim udjelom uključuju zemlje središnje Europe. Slijedom trenutnog udjela željeznice na AGCT-u koji iznosi 42%, ovim se projektom također podržava i ekološki osviješten opskrbni lanac, korištenjem tehnologije prijevoza sa najmanjim negativnim utjecajem na okoliš.

Ugovor za izvođenje radova u iznosu od 78.170.856,22 kuna + PDV (97.713.570,27 kuna) potpisali su Denis Vukorepa, direktor Lučke uprave Rijeka i Orianna Boscolo Contadin, Članica Uprave izvođača radova, kompanije NUOVA CO.ED.MAR S.r.l..

“Očekujemo da će ovi projekti pozitivno uticati na razvoj riječke luke kao značajnog južnog ulaza u Evropu, dodatno povećati udeo železničkog saobraćaja i razvoj celokupne logističke industrije u Hrvatskoj. Iza nas je uspešna 2019. godina, u kojoj smo rasli 20% u odnosu na prethodnu, dok u prvih 5 meseci, nasuprot COVID-u beležimo rast od 15% u odnosu na 2019 godinu. Štaviše, s ponosom mogu reći kako je iza nas izuzetno uspešan mesec maj – mesec koji je ostvario najveći promet u istoriji terminala i zabeležio najveći broj pristalih brodova“ – komentarisao je Emmanuel Papagiannakis, izvršni direktor AGCT-a, i dodao:

“Ulaganjem u intermodalni deo terminala, pretovari na žeeznici porasli su, gotovo, 50% u poređenju sa prošlom godinom, pa sada u ukupnom prometu terminala učestvuju sa 42%, sa servisima prema unutrašnjosti, prema srednjoj i južnoj Evropi. Nastavićemo sa razvojem luke i intermodalnih servisa radujući se nastavku kontinuiranog rasta riječke luke.“ – zaključio je Papagiannakis.

Partneri

Najpopularnije