Luka Kopar uspostavlja probnu 5G mrežu

Kompanija Telekom Slovenije uspostaviće u Luci Kopar probnu 5G mrežu, koja će biti namenjena razvoju i testiranju različitih rešenja na području logistike. Taj projekat je sufinansiran iz programa EU Horizon 2020, a slična rešenja testiraće i u lukama Hamburg i Pirej.

U Luci Kopar 5G mreža koristiće se za testiranje korisničkih iskustava na području sigurnosti luka, poboljšanja operativnih procesa i zaštite okoline. Poslednja generacija bežične tehnologije omogućava bolju pokrivenost područja i brži prenos veće količine podataka, poput video i foto materijala. S ove tačke gledišta, biće olakšana kontrola sigurnosti i brzine pretovara, a uspostavlja se i kontrola potrošnje električne energije, što omogućava i veću energetsku efikasnost.

Uspostavljanje testne 5G mreže u Luci Kopar deo je evropskog projekta 5G-Login, koji uključuje 15 partnera iz nekoliko evropskih zemalja, a delom je finansiran iz sredstava Evropske unije. Projekat će se sprovoditi tri godine, a očekuje se da će biti završen u septembru 2023.

izvor seebiz.eu

Partneri

Najpopularnije