Kontejnerski voz Bar-Beograd kreće od februara

Na sastanku o unapređenju logističkog pravca preko barske luke organizovanom u Privrednoj komori Crne Gore najavljeno je da će početkom februara krenuti realizacija jednog od najznačajnijih projekata železničkog saobraćaja. Reč je o kontejnerskom vozu koji će saobraćati od Bara do Beograda.

Kako bi ovaj projekat dao najbolje rezultate, potrebno je kreirati najpovoljnije uslove, u smislu cene i kvaliteta usluge. Predstavnici Luke Bar i kompanije Port of Adria istakli su zahtev da se smanji naknada za upotrebu obale koja je tri puta veća nego u Luci Ploče i iznosi 60 centi po toni. Sredstva dobijena po tom osnovu usmerila bi se na uređenje obale i na taj način bi se unapredila konkurentnost barske luke.

Ocenjeno je da bi povećanje intenziteta tranzitnih tokova preko Crne Gore direktno uticalo na rast obima aktivnosti Luke Bar i Port of Adria, železničkih te drumskih operatora. Osim inteziviranja transporta na pravcu Srbija-Bar, neophodno je pozicioniranje ove luke kao alternativne za robu iz Bosne i Hercegovine, te Kosova.

Partneri

Najpopularnije