DP World: Strategija ka održivoj logistici kao prioritet

DP World, jedan od najvećih svetskih lučkih operatera, postavio je cilj – jednako ambiciozan koliko i održiv: nulta neto emisija do 2050. godine. Osim velike želje, kompanija ulaže i velika sredstva da sve operacije obavlja na održiv i odgovoran način.

Cosmin Carstea, izvršni direktor DP Vorld-a u Rumuniji izjavio je da DP World teži održivosti prvenstveno kroz multimodalna logistička rešenja. „Obično su železnički i rečni transport, gde je to moguće, najbolja alternativa za razdaljine preko 300 km. Međutim, ove godine smo implementirali logistička rešenja koja drumski transport menjaju elektrifikovanim železničkim saobraćajem i rečnim transportom za kraće udaljenosti od 250 km”, objašnjava zvaničnik kompanije.

„Ovim investicijama moći ćemo da diverzifikujemo rešenja koja nudimo kupcima, istovremeno prenoseći više robe sa puta na železnicu. S obzirom da je održivost poslovanja misija kompanije, operater aktivno prati plan smanjenja emisije ugljenika sa jasnim ciljevima na nivou grupe za 2040. i 2050. godinu.”

Povodom samita COP27 održanog početkom novembra u Šarm El Šeiku, predsednik Svetske grupe DP Sultan Ahmed Bin Sulajem najavio je nameru kompanije da uloži 50 miliona USD za uklanjanje 700.000 tona CO2 iz svojih globalnih operacija u narednih 5 godina. Zbog toga kompanija ulaže velika sredstva u efikasnu potrošnju energije i elektrifikaciju korišćene opreme, kao i u korišćenje obnovljive energije i alternativnih goriva sa niskim sadržajem ugljenika.

REČNI TRANSPORT, ODRŽIVO REŠENJE

Intermodalni transport nije jedini način na koji DP World smanjuje emisije ugljen-dioksida. Ulaskom Dunavske luke Novi Sad u mrežu terminala kojima upravlja DP World u Evropi, kompanija je usmerila pažnju na rečni transport. „Iako u ovom trenutku nedostatak infrastrukturnih radova na regulisanju toka Dunava otežava rečni saobraćaj zbog nepredvidivosti, imali smo nekoliko uspešnih projekata u poslednjih godinu dana koji su nam dali poverenje da nastavimo“, napominje, Cosmin Carstea.

„Forsirajući održivo poslovanje, verujemo u budućnost rečnog transporta i njegovu sposobnost da bude integrisan u efikasna rešenja” – izjavio je Cosmin Carstea.

NOVE INVESTICIJE U ZELENA REŠENJA

Investiciona strategija je zasnovana na dugoročnoj održivoj viziji, pa će se portfolio razvijati kroz niz novih terminala koji će biti pušteni u upotrebu u narednom periodu, poput intermodalnog terminala u Aiud Logistic Parku, Rumunija i Ro-Ro terminalu u luci Konstanca, koji je planiran za utovar/ istovar brodova koji prevoze kamione, poluprikolice, opremu na točkovima i automobile, a preuzeće i zapremine koje se nalaze na koridoru koji povezuje Tursku sa centralnom i istočnom Evropom.

Partneri

Najpopularnije