Dan Luke Konstanca u Novom Sadu

Posle dvogodišnje pauze zbog korona virusa, u Novom Sadu je, 22.septembra 2022. godine održana konferencija “Dan Luke Konstanca” po četrnaesti put.

Zbog značaja koji Luka Konstanca kao tranzitno čvorište ima za ceo region, pozitivnih trendova na Srednjem koridoru i neophodnosti zajedničkog angažovanja na uvećanju obima teretnog transporta Dunavom, ovogodišnjem skupu prisustvovalo je preko 200 učesnika, koji su predstavljali 68 kompanija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Holandije, Japana i Švajcarske.

Vladan Mišić, Predstavnik Luke Konstanca u Beogradu

Predstavnik Luke Konstanca u Beogradu, Vladan Mišić, istakao je da je veoma ponosan što je događaj i ovoga puta okupio veliki broj učesnika iz transporta, logistike i agro-biznisa, čime je još jednom potvrđeno da postoji veliko obostrano interesovanje za saradnju. “Veoma se radujem što smo se ponovo okupili nakon dvogodišnje pauze i što svake godine našem događaju prisustvuje sve više kompanija. To dokazuje koliko je Luka Konstanca značajna za privredu Srbije i nadam se da će svake naredne godine naš događaj biti isto ovako posećen” – istakao je Mišić.

Luka Konstanca je u poslednje dve godine imala povoljan period u pogledu saobraćaja. Prošle godine je zabeležen najveći obim poslovanja u rumunskim morskim lukama, a za 2022. godinu, prema preliminarnim podacima, u prvih 8 meseci ove godine beleži se porast robnog prometa od oko Luka Konstanca je u poslednje dve godine imala povoljan period u pogledu saobraćaja. Prošle godine je zabeležen najveći obim poslovanja u rumunskim morskim lukama, a za 2022. godinu, prema preliminarnim podacima, u prvih 8 meseci ove godine beleži se porast robnog prometa od oko 13% i dostiže 51 milion tona, što je trend koji stvara uslove za obaranje rekordnog prometa od preko 69 miliona tona, ostvarenog 2021. godine.


Komercijalni direktor Luke Konstanca, George Gabriel Visan

Komercijalni direktor Luke Konstanca, George Gabriel Visan, naglasio je da je u prvoj polovini 2022. kroz tu luku tranzitiralo ukupno 4,1 milion tona robe koja je dolazila iz Srbije ili je upućena ka Srbiji. Po vrstama robe, najveći udeo imale su žitarice, ali i mineralna đubriva, rude, ugalj i otpadno gvožđe.

Roba iz Srbije koja prolazi kroz Luku Konstanca bila je namenjena tržištima Južne Koreje, Španije, Irana, Egipta, Portugala, Iraka, Sudana, Libana, Turske, Italije. Tokom konferencije razgovaralo se i o temama koje se odnose na rekonfiguraciju transportnih ruta Centralna Azija-Kaspijsko more-Crno more, pri čemu je Srednji koridor u centru pažnje i u pozitivnom trendu, budući da privlači nove količine robe i doprinosi povećanju prometa zabeleženog u Luci Konstanca.

Promovisane su nove veze Luke Konstanca, među kojima je i linija Poti – Konstanca, otvorena u maju 2022. godine, koja postaje sve atraktivnija za nove tokove kontejnerske robe. Istovremeno, srpski partneri su bili zainteresovani i za implementaciju nove Ro-Ro linije Rumunija-Turska, koja je u fazi projekta. “Luka Konstanca raduje se stalnom unapređenju svoje atraktivnosti kroz nove projekte koji će poboljšati njenu ulogu istočne kapije Evrope” , poručili su iz Luke.

Događaju je prisustvovala i NJ.E. Silvia Davidoiu, ambasadorka Rumunije u Srbiji, koja je u svom obraćanju podsetila na dobre odnose dveju zemalja i istakla zadovoljstvo činjenicom da su se, nakon dvogodišnje pauze, partneri okupili u Novom Sadu, razmenivši uživo ideje, iskustva i predloge za intenzivniju saradnju. Učesnicima skupa obratila se i predstavnica Agencije za upravljanje lukama, Ksenija Hajduković, koja je predstavila tu instituciju i količine roba koje su pretovarene u srpskim lukama. Takođe, osvrnula se na evropski projekat Dionysus, u kome učestvuju i Luka Konstanca i Agencija za upravljanje lukama Srbije.

U ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, skupu se obratio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe, Veljko Kovačević. On je izjavio da je ” Luka Konstanca od nemerljivog značaja za srpsku privredu“, podsetivši istovremeno da su u našoj zemlji u toku veliki infrastrukturni projekti koji bi trebalo da daju vetar u leđa razvoju vodnog saobraćaja. “Srbija se nalazi u velikom investicionom ciklusu, koji je vredan pola milijarde evra, kako bi se obezbedila bolja transportna infrastruktura za privredu naše zemlje”, istakao je Kovačević.

B2B sastanci

Dan Luke Konstanca bio je još jedna odlična prilika za pospešivanje stvaranja novih partnerstava, a nakon zanimljivih prezentacija, drugi deo događaja je, kao i uvek do sada, bio rezervisan za B2B sastanke.

Partneri

Najpopularnije