35 miliona evra biće uloženo u novosadsku luku

Realizacija razvojnih projekata u vrednosti od 35 miliona evra bila je tema sastanka predstavnika Agencije za upravljanje lukama i “DP World Novi Sad”, koji je održan prilikom posete AUL-a novosadskoj luci.

Kada je reč o projektima koji se očekuju tokom ove godine, posebna pažnja biće posvećena infrastrukturi i suprastrukturi. Naime, plan investicija uključuje izgradnju vertikalnog keja, silosa i rekonstrukciju skladišta, a pored toga, najavljena je i izgradnja kontejnerskog terminala. Ostvarena su i ulaganja u rekonstrukciju međunarodnog putničkog pristaništa. Rekonstrukcija će biti završena početkom aprila.

Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović kaže da će uz podršku Agencije, kompanija “DP World” u narednom periodu realizovati projekte izgradnje infrastrukture i suprastrukture.

“Naročito su važna sredstva namenjena rekonstrukciji međunarodnog putničkog pristaništa. Nakon teške godine za kruzing, Agencija sprovodi mere za oporavak putničkog saobraćaja na rekama u Srbiji. Rekonstrukcija pristaništa predstavlja korak ka uspešnom povratku turista, budući da je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture u 2022. godini.”

Podsetio je i da će u prvoj fazi investicionog ciklusa biti uloženo 20 miliona evra u razvoj luke.

Čelnici kompanije – generalni direktor Klaudiu Negreanu i izvršna direktorka Maja Grozdanić naveli su da su tokom prethodnog perioda uložena sredstva u modernizaciju mehanizacije i skladišta. Dosadašnjim investicionim ciklusom osavremenjeni su viljuškari i kranovi, mašina za pakovanje đubriva je stavljena u upotrebu, a obnovljeni su i regali i police u lučkim skladištima. Za ovaj projekat je „DP World“ poverenje poklonio Beologistici – kompaniji iz Novog Sada koja je za ovu saradnju odabrana na osnovu dosadašnjih, uspešno realizovanih, projekata u Srbiji.

Partneri

Najpopularnije