Top 3 trenda u logističkoj industriji za 2021. godinu

Automatizacija prikupljanja, obrade, analize i prenosa podataka, postala je imperativ u 2021. godini. Rezultat je preciznost na visokom nivou zajedno sa pojednostavljenim logističkim operacijama. Ako razmišljate o usavršavanju proizvodnje ili logistike, tehnologija je način da ga postignete.

Međutim, da biste znali šta je sve moguće implementirati u svoje logističke procese, kako biste ih poboljšali, potrebno je da pratite najnovije trendove. Ako posmatramo tehnologiju, možemo reći da je u ovoj godini akcenat stavljen na vidljivosti lanca snabdevanja u realnom vremenu i proširenu inteligenciju (AI). Ako pažljivo pogledate, shvatićete da logistička tehnologija ima veliki potencijal da se bavi brojnim operacijama i procesima. Ključ leži u svežem i kreativnom pristupu koji ide zajedno sa trendovima.

VEŠTAČKA I PROŠIRENA INTELIGENCIJA

AI je srž logističke industrije već nekoliko godina. U primeru koji navodimo reč je o australijskoj kompaniji u kojoj je AI integrisan u logističke procese, a u cilju optimizovanog planiranja rute i potražnje. Reč je o softveru za optimizaciju zasnovanom na AI australijskog startapa po imenu „Adiona“, koji optimizuje statičke i dinamičke rute isporuke u cilju poboljšanja logističkog procesa i smanjenja troškova. Čini se da je to pojava treće generacije poslovne inteligencije, gde bi se mogli videti pametni industrijski sistemi koji predviđaju uslove poput potražnje, vremena i saobraćaja. Ova transformacija će pomoći u optimizaciji zahteva za radnom snagom. Do kraja 2021. godine se očekuje da će proširena inteligencija stvoriti poslovnu vrednost od 2,9 milijarde dolara što će povećati produktivnost radnika za 6,2 milijarde sati na globalnom nivou. Ukazuje na to da će kompanije primenjivati više rešenja za inteligenciju kako bi poboljšale procese i uštedele troškove i vreme.

DIGITALNI BLIZANCI

Digital Twin tehnologija je još jedan aktuelni trend u logističkoj industriji koji koristi replike fizičkih uređaja za pokretanje simulacija. Globalna tržišna veličina digitalne blizanačke tehnologije procenjena je na 2,26 milijardi dolara u 2017. godini i očekuje se da će se proširiti na CAGR (procena godišnje stope rasta) od 38,2 od 2018. do 2025. godine, što ukazuje na to da digitalna blizanačka tehnologija neće nestati sa tržišta bar do tada. Digitalna blizanačka tehnologija uzima u obzir bihevioralne i fizičke aspekte trenutnog sistema modeliranja u logistici. Pomaže u monitoringu, praćenju kretanja robe, dijagnostici i digitalnoj svesti u realnom vremenu.

Gde je najlakše primenjiva tehnologija digitalnih blizanaca?

  • Poboljšanje zaštite pošiljke
  • Optimizacija dizajna i performansi podrške logistici
  • Operativna integracija
  • Dinamična mreža isporuke

VIDLJIVOST LANCA SNABDEVANJA U REALNOM VREMENU

Što se tiče vidljivosti lanca snabdevanja, to nije novi koncept u logistici, ali možemo očekivati porast njegove zastupljenosti. Povećana potražnja kupaca i prevoznika čini se da je najveći razlog. Tako će kompanije verovatno primeniti konkurentna rešenja za vidljivost lanca snabdevanja koristeći podatke u realnom vremenu. Kompanije koje su već primenile SCV (Supply chain visibility) zabeležile su rast svoje efikasnosti više od 20%. IoT senzorska tehnologija je deo vidljivosti lanca snabdevanja o kojem se najviše govori i pomaže u tačnom praćenju pošiljaka. Ovde se koriste usluge u oblaku, gde povezani IoT uređaj omogućava skladištima da prate inventar, vozilo i opremu. Sve ovo olakšava nadzor u realnom vremenu koji će logističkim kompanijama pomoći da osnaže svoje logističke sisteme.

 

Možda Vas interesuje još:

 

 

Partneri

Najpopularnije