Svetli primer savremenog skladišta

Zumtobel Group, internacionalna korporacija, lider je na evropskom tržištu profesionalnog osvetljenja. Sa sedištem u austrijskom gradiću, Dornbirnu i tradicijom dužom od 70 godina, kompanija broji skoro 6000 zaposlenih svuda u svetu. Miljan Kahrimanović, direktor sektora lanca snabdevanja i logistike kompanije Zumtobel Group, u Nišu, ovom prilikom približio nam je kompanijske strategije, ciljeve, kao i rast i napredak sektora logistike.

Sa poslovnom vizijom – postati prvi izbor kupaca i kompanijskom kulturom koja zaposlene posmatra kao svoje najsjajnije svetlo, za pet godina poslovanja u Srbiji suočili smo se sa brojnim izazovima. Naš cilj bio je dovesti nešto novo u Niš i okupiti ljude različitih poslovnih profila koji bi zajedno stvarali neku novu budućnost i osvetlili čitav jug Srbije.

Sa tom namerom smo i krenuli kada smo formirali odeljenjeza logistiku, u početku kao Shared department. Nije bilo lako organizovati funkcionisanje jednog tako složenog odeljenja za dve proizvodnje koje imamo u Nišu – proizvodnju drajvera i proizvodnju industrijskih i svih drugih indoor i outdoor svetiljki. U startu je bilo potrebno početi od nule – definisati procese i procedure, organizovati prostor i odabrati timove koji će raditi na istom cilju. Operativna nabavka, planiranje proizvodnje, transport i logistika, magacin – karike su u lancu koje moraju i mogu funkcionisati jedino zajedno.

Jasno je da ako se logističke operacije obavljaju korektno i kompetentno tokom svih organizacionih faza, kompanija će imati ogromnu korist tek nakon prodaje svoje robe, što će rezultirati prednostima koje mi želimo da ostvarimo a to su:

  • odlična reputacija brenda iza koga stojimo, ali i
  • smanjenje troškova
    eksterno kroz smanjenje broja reklamacija
    interno – stalno i pravilno unapređenje procesa

Izazovi tek predstoje – zahtevi kupaca sve su specifičniji, a naredni meseci i godine sa novim projektima koje razvijamo interno donose i mnogo veći obim proizvodnje i širu lepezu materijala i dobavljača, što otvara nova logistička pitanja. Pošto smo rasli nekoliko puta u odnosu na 2018.godinu i same početke „greenfielda“, krajem prošle godine smo i doveli „pojačanje“ u vidu kolege Marka Anđušića, koji je preuzeo rukovođenje procesima planiranja proizvodnje, operativne nabavke i procesa skladištenja u jednoj od dve firme – ZG Lighting doo. Što se novih izazova tiče, pored raspoloživog magacinskog prostora u okviru fabrike, organizovali smo i novi, površine skoro 2000 m2.

Sa 3500 paletnih mesta i visinom regala od čak 10 metara, ovaj prostor koristi se za skladištenje sirovog materijala i novih isporuka. Zbog svoje odlične lokacije u odnosu na samu fabriku, lako je svakodnevno organizovati preuzimanje materijala i njegovo dopremanje do proizvodnog pogona.

Na kraju, nešto što možda ovaj magacin odvaja od ostalih prostora za skladištenje je korišćenje specijalnog, uskohodnog VNA viljuškara konstruisanog za visoke police koji je, i pored jako dugačkih rokova isporuke, naš tim nabavke uspeo da obezbedi za samo 12 nedelja i tako magacin učini funkcionalnim. Iako je bilo puno zahteva sa naše strane, a pre svega zbog roka isporuke i specifičnosti visokoregalnog skladišta koji su prvobitno definisani, u ovom procesu smo imali vrlo dobru saradnju sa kompanijom Beologistika.

Montaža je rađena u 2 etape i uz nekoliko radnih sastanaka, a pri tome vremenski rok rentiranja prostora bio je ranije u odnosu na rok isporuke regala, pa je i u tom smislu dobavljač bio vrlo kooperativan bez dodatnih troškova. Kasnije u toku godine smo imali i dodatne zahteve za proširenje magacinskog prostora u jednom od dva interna skladišta u fabrici, gde je dobavljač takođe bila firma Beologistika.

Pored montaže tih dodatnih 200 paletnih mesta u kompaniji Tridonic doo, paralelno smo radili još jednu optimizaciju u istom skladištu kroz preslagivanje postojećih traverzni i postavljanjem novih u svrhu dobijanja dodatnih 198 paletnih mesta niže visine za namensko skladištenje nižih paleta sirova i repromaterijala. U tome smo takođe imali teorijsku i praktičnu podršku gospodina Bojana Ćuka i njegovog tima iz Beologistike, i time skratili rok izvođenja montaže a sve u skladu i ispunjenosti bezbednosnih i sigurnosnih procedura.

ZG Lighting SRB d.o.o.
Tridonic SRB d.o.o.
Ulica Cumtobel 1
18000 Niš

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije