Preduslov za dobro funkcionisanje skladišta

Najveći izazov u radu skladišta predstavlja upravljanje proizvodima i poluproizvodima kojih može biti nekoliko desetina, stotina ili, čak, hiljada. Pored upravljanja proizvodima, za dobro funkcionisanje skladišta, potrebno je i adekvatno upravljanje svim operacijama, zbog čega je neophodno izabrati odgovarajući WMS.

Kako biste izabrali odgovarajuće WMS rešenja, pored svih kriterijuma koje razmatrate, pokušajte da odgovorite i na sledećih šest pitanja:

Da li WMS podržava čitav niz funkcija vezanih za totalnu sledljivost?

U skladištu je veoma važno praćenje atributa artikala – roka trajanja, šarže, temperature skladišnog prostora itd. Kako bi to bilo izvodljivo, neophodno je implementirati WMS rešenje koje ima ove funkcionalnosti i primenjivo je u različitim industrijama.

Da li WMS podržava savremene tehnologije kao što je Voice?

Potrebno je razmotriti mobilna rešenja koja integrišu Voice i mogućnost da se jedan uređaj koristi za obavljanje više različitih operacija koje se mogu izvršavati skeniranjem, ručnim unosom pomoću tastature ili glasovno. Ovakvi uređaji utiču na veću produktivnost uz manje grešaka.

Da li WMS pruža real-time uvid u sve što se dešava u skladištu?

WMS rešenje mora da omogući trenutni uvid u sve procese i operacije koje se odnose na skladište, ne sme da bude izolovano, mora biti integrisano sa celokupnim lancem snabdevanja i svim ostalim sistemima.

Da li WMS podržava određene procese u realnom vremenu bez zaustavljanja rada u skladištu?

Kod mnogih WMS rešenja je neophodno da se određeni (u najgorem slučaju svi) procesi zaustave kako bi se izvršila reorganizacija ili optimizacija procesa, a, u nekim slučajevima, i popis zaliha nakon izvršene izmene. Novija WMS rešenja omogućavaju izvršavanje izmena koje neće prekidati procese u skladištu.

Da li je WMS aktivan 24/7/365 i da li se lako integriše sa ostalim delovima sistema?

WMS rešenje mora da bude fleksibilno, lako za održavanje i nadogradnju. Osim toga, neophodna
je i integracija WMS rešenja sa ostalim komponentama lanca snabdevanja (softverskim i
hardverskim) kao i drugim tehnološkim inovacijama.

Da li je izabrani implementator (vendor) WMS-a dovoljno kompetentan i ima potrebnog iskustva za uspešnu implementaciju, poštujući rokove i budžet?

Prilikom evaluacije implementatora i njegovog WMS-a, potrebno je uzeti u obzir sledeće:
• integracija sa ostalim sistemima i automatizacija WMS rešenja,
• mogućnost integracije novih tehnologija, kao što su Voice, (Android) mobilni uređaji, roboti…
• mogućnost korišćenja dodatnih softverskih platformi (GWR, GDF, RPS, TMS…) ,
• prethodna iskustva i reference WMS tima, odnosno razumevanje i upoznatost sa problemima
logistike i skladišta.

Ukoliko je implementacija WMS sistema ono što predstoji Vašem skladištu, predlažemo da razmotrite rešenja laureata nagrade “Vrhunski logistički projekat” na VIII Godišnjoj Konferenciji Srpske Logističke Asocijacije – GOLD WMS na www.symphonyretailai.com i www.logit-solutions.com

Pročitaj još i:

Partneri

Najpopularnije