Jun 2021

Tema broja: Drumski transport i komercijalna vozila - Veći, praktičniji, efikasniji, inteligentniji - 100% CADDY; Umor vozača u...

PRAKTIČNI SAVETI – Šta raditi i ne raditi kada su u pitanju baterije za viljuškare?

Znanje u održavanju baterije za viljuškare doprineće njenom dužem trajanju, ali i većoj bezbednosti. Pročitajte praktične savete koji Vam donose konkretne informacije o tome šta raditi i ne raditi kada su u pitanju baterije za viljuškare – punjenje, servisiranje, održavanje, menjanje.

  • Kada je baterija na 20% – 30%, potrebno je ponovo napuniti bateriju.

Kada je napunjenost baterije samo 20%, odmah je potrebno da se baterija stavi na punjenje. Ukoliko nastavite da koristite viljuškar sa baterijom napunjenom oko 20%, možete skratiti životni vek baterije. Takođe, ukoliko ne punite bateriju duže vreme, to može dovesti do pregrevanja električnih komponenti i oštetećenja viljuškara.

  • Uvek sačekajte dok se baterija ne napuni do kraja

Baterija se ne može nebrojano puta puniti. Ona ima ograničenja prilikom broja punjenja (oko 1500 puta) za svoj životni vek.

  • Izbegavati ekstremne temperature

Životni vek baterije može drastično da opadne (čak 50%), ako funkcioniše u ekstremno toplim uslovima. Tada treba koristiti baterije koje su napravljene da izdrže te uslove.

  • Redovno proveravajte gume

Loše održavane gume, znači da će Vaš viljuškar raditi više (brža potrošnja baterije). Svako dodatno opterećenje viljuškara stvara napor bateriji, koja onda brže gubi energiju nego što je to uobičajeno.

  • Proveriti nivo vode u baterijima

Dodajte destilovanu vodu na svaka 2 do 3 punjenja baterije ( proverite sa preporukama proizvođača; zavisi od korišćenja viljuškara) . Dodajte vodu posle punjenja i nakon hlađenja baterije – nikad pre punjenja, a ako primetite beli kristal na ćelijama, odmah pozovite tehničara.

  • Čistite bateriju svaki mesec

Očistite prašinu i prljavštinu sa vrha ćelija toplom vodom ili tečnošću za čišćenje baterija, svakog meseca. Ovo je veoma lagan zadatak , ali veoma često zapostavljen. Hemija koja se nakupi na vrhu može da ošteti (korozija) i tako možete izgubiti garanciju na bateriju.

  • Ne koristite bateriju koja emituje dim

Ako baterija počne da se puši, isključite je odmah. Ne koristiti ovu bateriju nikad više. Naučite da identifikujete znake kada nešto nije u redu sa baterijom, kako bi ste znali kad da je promenite.

Partneri

Najpopularnije