Polu-automatizovani distributivni centar za vrhunsku logistiku u poljoprivredi

Jedinstveni distributivni centar u Srbiji, koji je u vlasništvu kompanije Savacoop u novembru će biti pušten u rad. Distributivni centar se prostire na gotovo 25.000 m², a ono što ga čini jedinstvenim je automatizovani “mini load” sistem, površine oko 2.000 m².

Regionalni lider u oblasti uvoza i distribucije proizvoda za zaštitu bilja, kompletnog poljoprivrednog repromaterijala, opreme i alata, kompanija Savacoop iz Novog Sada, je za godinu dana uspešne saradnje sa austrijskom kompanijom LNConsult uspela da završi ovaj kompleksni projekat.

KARAKTERISTIKE DISTRIBUTIVNOG CENTRA

Na zemljištu površine 53.000m² , projektovan je i izgrađen distributivni centar od 24.000m². Od početka gradnje do puštanja u rad prošlo je godinu dana, što je predstavljalo izazov i u redovnim okolnostima, a pogotovo kada uzmemo u obzir situaciju sa korona virusom, zatvorenim granicama, propisanim zdravstvenim merama…

U ovom distributivnom centru realizovana su 3 tipa skladištenja (što čini oko 70% ukupnih kapaciteta):

 • VNA regalno skladište ima kapacitet od 11.200 paletnih mesta
 • AS-RS Mini load ima kapacitet od 21.000 plastičnih kutija
 • Oko 4.000 paletnih mesta dodatnog skladišnog prostora za vrhunsku logistiku u poljoprivredi

Automatizovana i polu-automatizovana skladišta na ovdašnjem tržištu su još uvek u manjini, te izgradnju jednog ovakvog distributivnog centra kompletna logistička javnost pomno prati, te je ovo ekskluzivno predstavljanje iz tog razloga i povereno jedinom stručnom časopisu iz ove oblasti “Logistici&Transportu”.

S obzirom na to da je kompanija Savacoop na srpskom, i tržištu regiona, već više od 25 godina, novi distributivni centar je usledio kao logičan korak u poslovanju. U momentu izrade projekta u kompaniji je radilo više od 200 zaposlenih, imali su asortiman od 13.000 proizvoda, gotovo 3.500 kupaca, 500 dobavljača i 50 vozila za distribuciju. U skladu sa tim i projekcijom budućeg poslovanja sa jasnim akcionim planom do 2028. godine, na početku saradnje sa iskusnim timom LNConsult-a pored idejnog dizajna identifikovani su ključni pokretači, na osnovu kojih je izgrađen okvir za bilo koje digitalno rešenje koje će podržati kompanijske planove za budućnost.

Kroz dalje dogovore dve kompanije i razradu projekta, potvrđena je saradnja sa slovenačkom kompanijom GP sistemi za implementaciju tehnologije i skladišne opreme u distributivnom centru i to:

 • WMS – izabran je NAS (Slovenija)
 • Navigacioni sistem – Jungheinrich (Nemačka)
 • PLC – Iskra Impuls (Slovenija)
 • ERP – F-Leader (Srbija)
 • Pretovarna tehnika – HORMANN (Nemačka)
 • Regali – ITS (Hrvatska)
 • Staker crane AS-RS – Iskra Impuls (Slovenija)
 • Viljuškari – Jungheinrich (Nemačka)

Po rečima direktora logistike kompanije Savacoop, Miroslava Đurice, sa ovakvim timom stručnjaka (interno i eksterno) i visokim kvalitetom korišćenih materijala, tehnike i opreme, ali pre svega rada svih uključenih, nije nerealno očekivati da se prognoziran rast do 2028. ostvari čak i nekoliko godina ranije.

Partneri

Najpopularnije