Novi brend, nove mogućnosti – Shantui viljuškari

Protekla godina ce za većinu kompanija biti upamćena kao jedna od najtežih godina u istoriji, sa mnoštvom izazova, pre svega u operativnom poslovanju. Baš u takvoj godini, gde su kompanije širom sveta redukovale i optimizovale svoje poslovanje, Kantar viljuškari su tražili način kako da tržištu Srbije ponude nešto potpuno drugačije.

“Analizirajući način rada kompanija koje u svom radu koriste viljuškare uvideli smo svojevrstan šablon koji je svima poznat i gde je veoma teško kreirati inovaciju pocevši od procesa nabavke viljuškara, sve do post-prodajnih usluga.”

Kriterijumi za odabir brenda

Kompanija Kantar viljuškari posluje deset godina na tržištu Srbije i poznata je, pre svega, po servisnim uslugama i polovnim viljuškarima. Imajući jasnu percepciju kako ih tržište posmatra i da su svi premium brendovi više od 20 godina prisutni sa svojom ponudom novih viljuškara, bili su svesni da je potrebno ponuditi nešto potpuno novo, drugačije od svega na šta su klijenti navikli.

Parametri za formiranje studije slučaja

Osnovni parametri za formiranje studije slučaja su bili komercijalni uslovi (cena proizvoda, garancija, modeli placanja), dostupnost i odnos cena-kvalitet. Sve ovo je bilo veoma teško ispuniti i pronaći na tržištu proizvođača viljuškara koji ispunjava tražene parametre. Ipak, pojavila se mogućnost da jedan kineski premium brend za građevinske mašine započne sopstvenu proizvodnju viljuškara i opreme za manipulaciju teretom. To je bio Shantui, državno akcionarsko društvo sa sedištem u gradu Jining, provincija Shandong, koje se prostire na površini od 180ha.

Paleta Shantui proizvoda

Glavni proizvodi su podeljeni u više od deset kategorija kao što su serije buldožera, mašina za izgradnju puteva, mašina za beton, serije utovarivača i bagera, kao i dodaci za građevinske mašine, poput delova šasije, pogonskih i strukturalnih delova. Trenutno, godišnji proizvodni kapacitet kompanije Shantui prelazi 10.000 jedinica buldožera, 6.000 jedinica mašina za izgradnju puteva, 500 jedinica za pravljenje betona, 150.000 sklopova gusenica, 1.000.000 točkova za građevinske mašine, 80.000 jedinica konvertora obrtnog momenta i 20.000
transmisionih sklopova, gde su buldožeri 16 godina zaredom zauzimali prvo mesto u globalnoj proizvodnji i prodaji. Shantui je jedan od 50 najboljih proizvođ‑ača gra‑đevinskih mašina na svetu i jedan od 500 najboljih kineskih proizvođača.

“Bez prethodnih iskustava sa Shantui brendom započeli smo pregovore i shvatili smo, već na samom početku, da se radi o veoma ozbiljnoj kompaniji sa podjednako ozbiljnim intencijama
za širenje na evropskom tržištu. Nakon zajedničkih analiza tržišta i zahteva posla, procenili smo da postoji ogroman potencijal za razvoj ovakvog brenda, koji se, ujedno, potpuno uklapao u našu strategiju i poslovni model koji smo planirali da implementiramo od 2021. godine.”

Fokus će biti na jednostavnosti. U Kantar viljuškarima pod tim podrazumevaju:

  • jednostavnost u kupoprodajnom procesu,
  • jednostavnost u servisiranju,
  • jednostavnost u komunikaciji.

Ovo je njihov zaključak o zahtevima prosečnog korisnika viljuškara u Srbiji. Izgleda prosto, ali je zapravo komplikovano i tu se krije konkurentska prednost. U ovom trenutku su korisnici viljuškara pretrpani informacijama kojima ih “bombarduju”, pre svega premium brendovi. Izuzetno veliki broj tehničkih informacija, informacija o modelima finansiranja i svemu ostalom, kako bi na neki način opravdali svoju neopravdano visoku cenu. U slučaju Shantui brenda glavni faktor predstavlja odnos cene i kvaliteta.

Prednosti Shantui viljuškara u odnosu na premium brendove

U istraživanju koje smo sproveli shvatili smo da značajan deo korisnika premium brendova, što čini i najveći deo tržišta, u potpunosti ne koristi sve mogućnosti koje im takve mašine pružaju. Npr. kompanija X koristi premium brend, koji po svojim karakteristikama zadovoljava zahteve
trosmenskog rada, u režimu rada jedne smene ili čak i manje od toga. U Kantar Viljuškarima shvatili su da moraju da budu na samoj granici između zahteva posla koji je potrebno da se
obavi i tehničkih mogućnosti mašine, kako bi mogli da opravdaju relativno nisku cenu i zadobiju poverenje klijenata.

Shantui je novi brend na tržištu Srbije, i biće neophodno određeno vreme da se upozna sa kompanijama. Jasno je da nisu svi spremni da promene svoje dugogodišnje dobavljače „preko noći“, ali se Kantar sa svojim partnerima iz Kine tome ni ne nada. U pitanju je dugoročan proces, u kome žele na zdravim osnovama da grade poverenje u novi brend. Nekoliko projekata su već realizovani, dok je njih nekoliko u procesu. U ovom trenutku sve više kompanija želi viljuškar na probu, što je sjajan pokazatelj interesovanja za buduću saradnju i budućnost brenda u Srbiji.

Kantar Viljuškari
www.kantarviljuskari.rs
+381 (0)22 342013
prodaja@kantarviljuskari.rs
www.iznajmljivanjeviljuskarasrbija.rs

Partneri

Najpopularnije