Jun 2021

Tema broja: Drumski transport i komercijalna vozila - Veći, praktičniji, efikasniji, inteligentniji - 100% CADDY; Umor vozača u...

Mobilni roboti i prilagodljivost skladišta

Pandemijski i naizgled nezaustavljivi porast e-trgovine ubrzava implementaciju robota u skladištima, jer se kompanije koriste fleksibilnim automatizovanim rešenjima za rešavanje sve većih izazova na tržištu.

“Ne možete udovoljiti zahtevima moderne trgovine sistemima koji su izgrađeni za prethodnu eru”, rekla je Terrie O’Hanlon, direktor marketinga u GreiOrange, kompaniji za mobilnu robotiku koja koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje da bi učinila skladišne operacije efikasnijim.

“Prilagođavanje je postalo osnovni alat jer operatori moraju brzo da reaguju na potražnju korisnika koja intenzivno fluktuira,” rekla je O’Hanlon. GreiOrange nudi flote autonomnih modularnih robota za sortiranje (dostupnih u šest formata) koji premeštaju pakete od prijema do otpreme. Prema mišljenju O’Hanlon, ključni diferencijator kompanije je operativni sistem aktivnog učenja koji omogućava uređajima da međusobno komuniciraju i prilagođavaju se promenama u realnom vremenu, kako se menjaju obrasci poručivanja i isporuka.

“U poređenju sa tradicionalnim sistemima fiksne automatizacije, mobilni roboti omogućavaju kompanijama visok nivo automatizacije koji je i isplativ.”

Kovid-19 faktor

Ulaganje u robotiku skladišta poraslo je za 57 % u 2020. godini, prema nedavnom izveštaju kompanije Pitchbook, usled usmerenja kompanija ka rešenjima koja su koncipirana da smanje troškove rada i poboljšaju rokove isporuke e-trgovine. Pandemija samo ubrzava razvoj novih tehnologija robotike, pri čemu održavanje i čišćenje postaju glavna ciljna oblast mobilne automatizacije. Mesec dana nakon što je debitovao Breezi One, robot koji se bori protiv COVID-a opremljen dezinfekcionim sredstvom, robotička kompanija Fetch Robotics objavila je pokretanje drugog dezinfekcijskog autonomnog mobilnog robota, SmartGuardUV, koji koristi tehnologiju mapiranja i 3D kameru kako bi autonomno usmerio širok spektar UV zračenja xenon lampe. Breezi One je dizajniran za velike prostore poput skladišta, aerodroma i drugih većih lokacija koje imaju koristi od dubinskog čišćenja preko noći, rekao je Barri Phillips, šef marketinga kompanije Fetch, dok je SmartGuardUV dizajniran za dezinfekciju površina koje se često dodiruju (kvake, prekidači za svetlo, stolovi, stolice i slično) i koje odmah nakon dezinfekcije ponovo mogu da se koriste.

Tim iz MIT-ove laboratorije za računarsku nauku i veštačku inteligenciju (CSAIL), u saradnji s Ava Robotics i Greater Boston Food Bankom (GBFB), dizajnirao je novi robotski sistem koji može da neutrališe aerosolizovane oblike koronavirusa. Pristup koristi prilagođeno UV-C osvetljenje koje je dizajnirano u CSAIL-u, a zatim je integrisano sa mobilnom robotskom bazom Ava Robotics. UV-C svetlost se pokazala efikasnom u ubijanju virusa i bakterija na površinama i aerosolima. Robot koristi ultraljubičastu svetlost kratke talasne dužine da ubije mikroorganizme i poremeti njihov DNK u procesu zvanom ultraljubičasto germicidno zračenje. Za vreme testiranja, robot je dezinfikovao skladišni prostor od 370 m2 za trideset minuta.

Partneri

Najpopularnije