Lidl otvorio logistički centar u Lapovu

Kompanija Lidl otvorila je u Lapovu drugi logistički centar u Srbiji, na 57.000 kvadratnih metara, u koji je uložila 70 miliona evra, a koji će preuzeti snabdevanje dela prodavnica i obezbediti uslove za dalje širenje Lidlove maloprodajne mreže.

„Investicijom od 70 miliona evra u logistički centar u Lapovu obezbedili smo značajan oslonac našeg poslovanja. Pored toga što ćemo imati još efikasnije snabdevanje Lidl prodavnica, podjednako važno je što smo ovim ulaganjem otvorili 250 novih radnih mesta u ovom kraju Srbije, kao i da sada naš tim čini više od 3.000 kolega“, izjavio je generalni direktor kompanije Lidl Srbija Dragan Čigoja.

Kako je istaknuto, logistički centar u Lapovu izgrađen je uz poštovanje najviših standarda održivosti, pa će i tokom svog rada imati karakteristike „zelenog“ objekta – smanjenu upotrebu energije i vode, kao i manje generisanje otpada.

Ušteda energije ovog logističkog centra u odnosu na uporedne objekte iznosi 45 odsto, dok je potrošnja vode, upotrebom posebne vrste slavina i korišćenjem kišnice, manja za 80 odsto.

Osim što se snabdeva strujom iz obnovljivih izvora kroz sistem ZelEPS, ovaj logistički centar poseduje sopstveni izvor energije, jer je na krov postavljeno 10.000 kvadratnih metara solarnih panela koji generišu deo potrebne struje.

Lidl je za potrebe izgradnje logističkog centra angažovao lokalne projektantske, nadzorne i izvođačke firme, pa je na projektu bilo je uključeno ukupno 70 domaćih podizvođača.

Kao deo pripremnih radova, u Lapovu je izgrađeno gotovo dva kilometra pristupnih saobraćajnica sa najmodernijom infrastrukturom, nova crpna pumpa, a uređen je i Liparski potok.

 

Od septembra, kada logistički centar počinje sa operativnim radom, Lidlova maloprodajna mreža koja se prostire u 35 gradova Srbije i u ovom trenutku broji 61 prodavnicu, snabdevaće se robom iz dva centra, Lapova i Nove Pazove.

Kompanija Lidl, kao deo nemačke Švarc grupe (Schwarz Gruppe), predstavlja jednog od vodećih prehrambenih trgovinskih lanaca u Nemačkoj i Evropi. Posluje u 32 zemlje širom sveta, sa više od 12.000 prodavnica, kao i više od 200 logističkih centara i skladišta u 31 zemlji sveta. Lidl je u Srbiji svoje prve prodavnice otvorio u oktobru 2018. godine.


Logistički centar u brojkama:

  • prostire se na 45.000 m2 što je jednako površini 6 fudbalskih terena.
  • ima kapacitet od 30.000 paletnih mesta
  • logistički centar ima 120 utovarnih i istovarnih rampi i sadrži 5 temperaturnih zona i komoru isključivo za skladištenje čokoladnih proizvoda (+18°C).

 

Partneri

Najpopularnije