Kako se komisionira u Vašem skladištu?

Večni “sigurni” metod komisioniranja PAPIR I OLOVKA i dalje su zastupljeni u velikom broju skladišta na domaćem tržištu. Promene su nešto na šta se ljudi teško privikavaju i, iako su često svesni njihove dobrobiti za poslovanje, imaju izraženu odbojnost ka njihovom sprovođenju. Da li je ovo slučaj i u Vašoj kompaniji?

Praćenje noviteta u oblasti tehnologija skladištenja

Kompanije koje nisu iz logističke branše često nemaju uvid u nove tehnologije koje bi im omogućile lakše i efikasnije poslovanje, te bi, u momentu kada “klima” kod rukovodećeg kadra bude pozitivna za promene, bilo korisno angažovati konsultante. Oni bi svoja znanja i iskustva iskoristili u cilju izbora prave tehnologije koja će ubrzati i olakšati komisioniranje. Drugi razlog za angažovanje konsultanata je rešenje problema koji je sve prisutniji u poslednje dve godine – obuka zaposlenih. Ovo se pokazalo kao posebno velik problem u funkcionisanju skladišnih procesa kompanija i dovelo do povećanog uvoza radne snage. Uz adekvatan izbor tehnologija, obuka novozaposlenih se olakšava i skraćuje (vreme obuke uz dobro odabranu tehnologiju je svedena je na broj minuta, a ne dana, čak i bez znanja jezika na kojem kompanija posluje).

Investicija kao prvi kamen spoticanja

Neretko ćete čuti frazu da je “logistika trošak”. Oslanjajući se na tu tvrdnju nije iznenađujuće što investiranje u tehnologiju skladištenja ume da bude prvi “kamen spoticanja” kada je u pitanju donošenje odluke o ulaganju.

Sektor prodaje je oduvek važio za onaj koji zarađuje, a logistika za onaj koji troši. Međutim, pandemija je ipak imala i pozitivne posledice – vrednost logistike i važnost funkcionisanja lanaca snabdevanja postali su jasni čak i ljudima koji do sada nisu imali nikakva znanja o njima. Tako se “kamen” s početka ovog pasusa smanjio, pa je postao “kamičak” i ostao samo malo da žulja, ali se više preko njega ne pada toliko često.

Izbor tehnologije komisioniranja

1. Tehnologija “ČOVEK KA ROBI” – komisioner odlazi do lokacija na kojoj se nalazi roba, uzima određene količine i odnosi je do mesta otpreme ili dalje prerade.

Ukoliko je za Vašu kompaniju bolja opcija da komisioner odlazi do robe, u cilju ubrzavanja ovog procesa, smanjenja mogućnosti za grešku i olakšavanja obuke novozaposlenih, bilo bi dobro razmotriti neku od sledećih opcija za ulaganje u skladišne procese

  • Uvođenje Pick To Light tehnologije
  • Uvođenje Pick By Voice tehnologije

Pre nego što odlučite da uvodite pomenute tehnologije, VAŽNO je da su procesi u Vašem skladištu precizno definisani, kako ne se ne bi pokazala kao istinite fraza koju smo ranije spominjali.

2. Tehnologija “ROBA KA ČOVEKU” – automatizovanim komisionim sredstvima se uzima proizvod sa lokacije, doprema do komisionera određena količina (kao što je slučaj kod Mini – Load-a), ili se uzima cela paletna jedinica (upotrebom raznih vrsti robota), komisioner izuzima potrebnu količinu, a potom se paletna jedinica vraća na lokaciju (ako je preostalo robe na njoj) ili se odlaže na mesto za prazne palete.

Kada su definisani procesi pikovanja (komisioniranja) – vreme je za automatizaciju sortiranja robe i utovara. Roba može biti sortirana po različitim kriterijumima (jedinstvenim bar-kodovima, težini, zapremini…), ali ćemo o ovim procesima govoriti u nekom od narednih tekstova.

Pročitajte još i:

Partneri

Najpopularnije