Avgust 2020

Tema broja: Drumski transport - "Menadžment upravlja situacijom, ne situacija menadžmentom" - Intervju: Mišo Božić, Delamode Balkans; Budućnost...

Industrija opreme za rukovanje materijalom

Umetnost i nauka rešavanja problema u privredi je dovela do brojnih inovacija u poslednjoj deceniji, a sada se svetska ekonomija suočava sa najvećim problemom u dužem vremenskom periodu.

Pre pandemije, industrija opreme za rukovanje materijalom je bila zdrava – prema Normu Sencu, operativnom direktoru konsultantske kuće St. Onge, koji primećuje da su najveće kompanije uglavnom ostale na istom redosledu po prodaji i da su mnoge iskazale rast. Posle dve godine jakog rasta, ukupan prihod kompanija sa liste porastao je prošle godine za 7,3 % i ukupno iznosi 23 milijarde dolara.

“Kompanije traže spas u automatizaciji kako bi odgovorile na povećani obim trgovine, na manjak radne snage i na povećanje broja artikala,” kaže Senc. “Iako će se mnogi projekti nastaviti u toku pandemije, veliki broj će biti u režimu čekanja i posmatranja. Očekujem da će kompanije izlaskom iz krize potrošiti više na automatizaciju svojih operacija. Ovaj srećan kraj zavisi od stanja kompanija posle krize i od količine kapitala na raspolaganju za ovakve projekte,” smatra Senc.

Pet najvećih Daifuku je i dalje broj 1, sa prijavljenim prihodom od preko 4 milijarde dolara u 2019. Iako su brojke nešto niže nego godinu pre, trogodišnji rezultat Daifuku-a je povećanje od 37 % Prošle godine Daifuku je preuzeo firmu Vega Conveyors & Automation, osnovanu 1999. godine, koja projektuje, proizvodi i instalira transportne sisteme i drugu opremu za upravljanje i rukovanje
materijalom. Daifuku je takođe kupio holandsku kompaniju Scarabee Aviation Group B.V, kao i australijsku firmu Intersystems (Asia Pacific) Pty Limited. Poslovni rezultati ovih kompanija nisu uključeni u ovogodišnje rezultate firme Daifuku. Prihod kompanije Schaefer Systems International
(SSI) je nepoznat za 2019. godinu, ali njihovi rezulati iz 2018. im daju za pravo da komotno zadrže drugo mesto na top listi. Pri kraju 2016. Dematic je kupljen od strane KION grupe – lidera u intralogistici i viljuškarima. Dematic je sada jedinica KION-a zadužena za rešenja u lancima snabdevanja. Pored Dematic-a u ovoj KION-ovoj jedinici nalazi se i Egemin – kompanija specijalizovana za automatizovana industrijska vozila koja se nalazila se i samostalno na top listi dok nije 2015. kupljena od strane KION-a. Dematic je ponovo treći na listi sa 2.7 milijardi dolara prihoda. Rastući godinu za godinom, kompanija je za 3 godine postigla rast od 32 %. Na prošlogodišnjoj listi Honeywell Intelligrated je skočio sa 6. na 4. mesto gde se i danas nalazi sa procenjenih 1.8 milijardi dolara prihoda. Cifru je obezbedila divizija za skladišnu automatizaciju Honeywell-ove Safety and Productivity Solutions jedinice.

Kompanija Murata je zabeležila najveći godišnji rast prometa, od 34 % i deli sa Honeywell Intelligrated četvrto mesto sa 1.8 milijardi dolara. U Murati su rekli da je Japansko tržište ove godine ekstremno aktivno u automatizaciji logističkih operacija.

Partneri

Najpopularnije