Da li je vreme za AUTOMATIZACIJU utovara, istovara i sortiranja?

Digitalizacija je dovela do promena u većini poslovnih procesa, ali, slobodno možemo reći, da je u intralogistici proizvela revoluciju u izvođenju operacija. Čitav svet je poslednjih nekoliko godina uvideo da je automatizacija neizostavan proces u smeru napretka, a i koliko je logistika važna, te je na snazi pravi “bum” automatizacije svega što se automatizovati može.

S obzirom na to da je ovo veoma opširna tema, danas ćemo se pozabaviti sa automatizacijom nekoliko odabranih skladišnih procesa.

Utovar i istovar

Utovar i istovar su procesi koji se obično izvode uz pomoć viljuškara i paletnih viljuškara, ali AGV-ovi (automatski navođena vozila) poput automatizovanih viljuškara ili IGV-ovi (inteligentno navođena vozila) pomažu skladištima da ubrzaju ove zadatke. Iako je dugačak put pre nego što skladišta u potpunosti realizuju automatizovani utovar i istovar, postoje robotska rešenja koja mogu obavljati zadatke poput uklanjanja paleta sa prikolica i postavljanja na transportne trake ili druge sisteme za transport do područja za sortiranje.

Ovaj vid automatizacije je izuzetan, ali iziskuje i značajna ulaganja. Drugi način na koji možemo polu-automatizovati utovar i istovar je instalacija fleksibilnog gravitacionog konvejera, koji se na jednoj strani zakači na kamion, a na drugoj strani ima graničnik kako roba pri spuštanju ne bi padala s njega. Broj ljudi koji bi bili angažovani na istovaru, koristeći ovaj “dodatak” je 2. Jedan na kamionu koji stavlja robu na konvejer i drugi koji stoji na suprotnom kraju konvejera, skida robu s njega i stavlja na paletu. Pored smanjenja broja ljudi, vreme koje se trošilo na istovar/utovar se smanjuje za oko 50%. Okvirna cena ovog fleksibilnog gravitacionog konvejera je oko 2.000 evra, što je zaista minorno u odnosu na uštede koje donosi.

Sortiranje

Ekspanzijom e-trgovine, sortiranje se popelo na tron među skladišnim operacijama.
Zašto?
Odgovor je jednostavan – zato što se najveće uštede ostvaruju upravo na ovoj operaciji i to ne samo finansijske, nego i vremenske, a greške su svedene na minimum.

Sortiranje izgleda kao jednostavan postupak, ali zapravo je veoma složen za automatizaciju. Na tržištu postoje skladišni roboti dizajnirani za sortiranje predmeta koji moraju biti u mogućnosti da pokupe predmete, identifikuju ih i smeste u odgovarajuće mesto ili drugo skladište. Roboti za sortiranje u skladištu često su upareni sa transportnim sistemima i koriste neku vrstu robotske ruke za hvatanje predmeta, u kombinaciji sa kamerama kako bi “pronašli” predmet, i algoritmima za poređenje tih slika sa drugim slikama radi identifikacije predmeta. Međutim, na ovdašnjem tržištu i u finansijskim okvirima u kojima se kreće većina kompanija regiona, ova opcija ipak nije najbolja, te ćemo se koncentrisati na automatsko sortiranje uz pomoć sortera i raznih “dodataka”.

Iako je automatizovano sortiranje moćan alat, važno je napomenuti da danas postoji mnogo različitih tipova sortera. Koji je pravi za vaše operacije zavisi od vaših zahteva za kapacitetom obrade, kao i od specifičnih zahteva i karakteristika objekta/tereta koji se procesuira.

U operacijama koje zahtevaju visoke protoke kao izuzeteno rešenje pokazao se sorter sa poprečnim trakama – cross belt sorter.

Šta je unakrsni (Cross-Belt) sorter?

Unakrsni sorter je tip sortera koji je izgrađen na “neprekidnoj traci”. Minijaturni trakasti transporter nosi objekat za sortiranje i nalazi se na “beskonačnoj” traci (izraz za zatvoreni sistem trake ili lanca kome su spojeni početak i kraj te otuda – beskonačna). Kada narudžbina tj. transportovani objekat dođe do svog “skretanja”, ovaj minijaturni trakasti transporter se aktivira, preusmeravajući proizvod sa neprekidne trake – ili niz “chute” transporter (naziv za transporter nalik čeličnom toboganu) ili na običan transporter za odnošenje – npr. garvitacioni transporter sa rolnama ili točkićima, ili transporter sa sopstvenim pogonom – sve zavisi od objekta/predmeta transporta i konfiguracije izlaza sa sortera. U zavisnosti od specifičnog modela koji je primenjen, broja preusmeravanja i vrste proizvoda koji se prenosi, moguće je postići brzinu protoka od približno 25.000 jedinica na sat. Ovo je među najbržim i najvećim brzinama protoka od svih konvejera sa beskonačnom trakom.

Unakrsni kros belt sorteri su posebno pogodni za rukovanje kartonskom ambalažom, polietilenskim kesama, torbama i pojedinačnim jedinicama koje teže između 10 i 30 kilograma. Pošto je površina za nošenje ravna, poprečni transporter obično nije pogodan za rukovanje predmetima koji bi se mogli kotrljati, kao što su lopte ili cilindri.

Cross belt sorter nudi najvišu propusnu stopu u industriji. Lako se prilagođava čvorištima kurirskih službi, kao i distributivnim centrima gde su karakteristike proizvoda veoma različite u zavisnosti od industrije, kao što su: tekstil, obuća,…

Sortiranje može da se vrši uz pomoć skeniranja jedinstvenih bar-kodova, roba može da se sortira po težini, zapremini… I u ovom segmentu postoje različite zanimljivosti, ali o tome ćemo tu temu obrađivati kada budemo završili sa serijom tekstova o automatizaciji skladišnih operacija koje smo vam pripremili.

Možda Vas interesuje još i:

Partneri

Najpopularnije