CTP obezbedio veći broj izdavanja u Srbiji zahvaljujući trendu nearshoring-a

Potencijal Srbije kao proizvodne mreže, sa kvalifikovanom i pristupačnom radnom snagom u neposrednoj blizini EU tržišta, svakako je uticala na trend razvoja logističkih nekretnina.

Petar Kolognat, Rukovodilac razvoja biznisa u kompaniji CTP Srbija

„ Rastući outsourcing industrijskih lanaca snabdevanja Nemačke ka tržištima u Centralnoj i Istočnoj Evropi, u kombinaciji sa trendom nearshoring-a, gde se kompanije odlučuju da učine svoje globalne lance snabdevanja sigurnijim tako što će premestiti proizvodnju bliže svojim glavnim tržištima, generiše jaku potražnju za industrijskim i logističkim prostorom na liniji glavnih tržišta kompanije CTP, od Češke do Rumunije, ali takođe dovodi i do pritiska na plate i druge troškove. Pozicija Srbije van Evropske unije čini je veoma konkurentnom po pitanju troškova rada, sa radnom snagom koja je strateški okružena susednim EU tržištima. Međunarodne kompanije sve više primećuju ove prednosti, a ohrabruje ih i javna politika koja ih u tome podržava. Svedoci smo rastućeg broja kompanija koje se odlučuju da se nastane u Srbiji i CTParkovima, koji nude najmodernije i najodrživije proizvodne i logističke objekte i najrašireniju dostupnu mrežu na ovom tržištu.“, izjavio je Petar Kolognat, Rukovodilac razvoja biznisa u kompaniji CTP Srbija.

U četvrtom kvartalu 2022. godine, nemačka multinacionalna inženjerska kompanija Bosch preuzela je 20.000m² po meri sagradjenog objekta u CTParku Beograd Zapad (CTPark Belgrade West) za proizvodnju motora za elektronske podizače stakala, a Milšped, vodeća kompanija na polju logistike treće strane (3PL), iznajmila je 16.000m² na istoj lokaciji. Kompanija CTP takođe je predala built-to-suit proizvodni objekat od 26.500 kvadrata kompaniji Nidec, japanskom gigantu na polju elektromotora, u CTParku Novi Sad, u drugom gradu po veličini u Srbiji. Planirana je realizacija ukupno 60.000 kvadrata za kompaniju Nidec i njenu podružnicu Nidec-Elesys u CTParku Novi Sad.

U CTPark Kragujevac, kineski dobavljač automobila YanFeng potpisao je ugovor o lizingu za treću proizvodnu jedinicu od 30.000m², čija je izgradnja počela u decembru 2022. godine. U međuvremenu, u CTParku Beograd Sever (CTPark Belgrade North), prošle godine je završen objekat od 25.000m² čime je ukupna površina parka prešla 100.000 kvadrata. Slovenačka 3PL kompanija Intereuropa zakupila je preko 14.000m², a ta lokacija u Novim Banovcima biće novi distributivni centar kompanije Hisense Gorenje za celu Evropu, za kategoriju malih kućnih aparata.

CTP takođe napreduje sa razvojem CTPark Belgrade City, koji se nalazi na Novom Beogradu. Lokacija je idealna za mala i srednja preduzeća sa sektorom robe široke potrošnje, za farmaceutsku industriju, e-trgovinu kao i za logistiku poslednje milje zahvaljujući lokaciji u centru grada, kao i odličnoj povezanosti sa auto putem. Prva faza radova biće završena do kraja ove godine, površina prostora za izdavanje kretaće se od 2.500m², uključujući izložbeni, kancelarijski i magacinski prostor.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije