Budućnost WMS sistema i integracija s robotima

U skladu s tehnološkom revolucijom, logičan sled je i razvoj robota, kako u industriji tako i u logistici. Povećana potražnja za robotski upravljanim skladištima podstaknuta je potrebom za poboljšanim kvalitetom, pouzdanošću i sve većom industrijom e-trgovine. Kada sve to stavimo u kontekst WMS-a, prilikom odabira rešenja veoma je važan kvalitet sistema. Bitan faktor je i mogućnost povezivanja sa drugim sistemima, npr. SAP, nekim transportnim sistemom, robotima ili nekom drugom vrstom automatizacije.

Veštačka inteligencija se širi i omogućava povezivanje više uređaja te međusobnu komunikaciju što znači i veće količine “big data” što se savršeno uklapa u kontekst skladišnog poslovanja. SKU-i (jedinice za skladištenje zaliha) komuniciraju sa uređajima, uređaji se povezuju i komuniciraju s drugim uređajima, a zatim se oni zauzvrat povezuju i komuniciraju s WMS-om. Sistem sam po sebi pokreće operacije distribucije za skladište. Može odgovoriti na bilo kakva ažuriranja u popisu zadataka, a uključena robotika može ponovno da se konfiguriše da reaguje u realnom vremenu bez uključivanja ljudi. Te su tehnologije, ne samo pouzdanije i isplativije nego ikad prije, već su i šire dostupne za niz primena. Automatizacija skladišta smanjuje zavisnost logističke industrije od radne snage i pruža preko potrebno rešenje za povećanje produktivnosti putem integrisanog sistema i inteligentnih, kolaborativnih robota koji mogu da rade zajedno s ljudima u skladištu.

Povećana potražnja za robotski upravljanim skladištima podstaknuta je potrebom za poboljšanim kvalitetom, pouzdanošću i sve većom industrijom e-trgovine.

Prošle godine je pušten u rad prvi robot za komisioniranje paleta u Hrvatskoj za koji je Primat informatika u sklopu svog PrimatWMS rešenja uradila softverski deo posla. Ovo je projekt na koji su u ovoj kompaniji izuzetno ponosni. S jedne strane zbog same tehnologije na kojoj je baziran, ali i činjenice da su pioniri među proizvođačima WMS-a koji mogu da izvedu ovako kompleksan projekat. Međutim, ono što ih čini najponosnijim je činjenica da su korisnici ovog rešenja u njima prepoznali saveznika i partnera na kojeg mogu da se oslone i računaju na njih kada se očekuje više na području znanja i tehnoloških inovacija. Projekat je urađen u saradnji s kompanijom Demateh, a sama instalacija robota nalazi se u logističko-distributivnom centru Jamnice u Jastrebarskom, u Hrvatskoj. S kompanijom Jamnica sarađuju već duži niz godina, sva skladišta su pokrivena PrimatWMS sistemom i oni prvi na listi Primat Informatike po veličini transakcija i količine podataka koja prođe kroz WMS.

Kada spominjemo tehnološki napredne kompanije u smislu velikih investicija u skladišno poslovanje i modernih skladišta, moramo spomenuti i hrvatske kompanije „DBT“ i „Narodne novine“ koje imaju automatizovane skladišne sisteme u svojim skladištima. Takvi sistemi osmišljeni su za pohranu različitih vrsta artikala, a rade po načelu “roba prema čoveku”, skladišne jedinice automatski se postavljaju na police, dok se transport odvija putem automatskih dizalica i transportnih sistema. Upravljanje skladišnim poslovanjem odvija se korišćenjem računara s integrisanim WMS sistemom. Regalne dizalice su projektovane i izvedene u skladu sa željenom brzinom, radnom visinom i opterećenjem. Takva rešenja mogu se koristiti u svim granama industrije. U ovom segmentu uspešno sarađuju s nemačkom kompanijom Viastore, jednim od vodećih na globalnom tržištu.

O kvalitetu rešenja za upravljanje skladištem Primat informatike najviše govori lista referenci koju redom čine kompanije koje su lideri na tržištu (svaka na svom polju). Neke od njih na srpskom tržištu su Drenik ND, Apatinska pivara, Knjaz Miloš, Carlsberg Serbia. U BiH su tu Auto Milovanović, Boreas, Luk, Orbico, Suton, u Sloveniji Sportina, a u Hrvatskoj najnoviji na korisničkoj listi su Duplico, Keindl sport te Intersnack Adria, zatim Gavrilović, Zvijezda, Vindija, Carlsberg Croatia, Koestlin, Kandit, i ostali.

Jedno od najvećih dostignuća Primat informatike je i implementacija WMS-a u pivare Molson Coors grupacije na području jugoistočne Evrope gde je PrimatWMS standard u proizvodnjama i skladištima pivara – u Rumuniji (Bergenbier), Bugarskoj (Kamenitza), Makedoniji (Pivara Skopje), Crnoj Gori (Trebjesa), Hrvatskoj (Zagrebačka pivovara) te Srbiji (Apatinska pivara). Prošle godine urađen je i prvi projekat u Mađarskoj – mađarska fabrika srpske kompanije Drenik ND, najvećeg proizvođača papirne konfekcije u regiji.

„U prošloj godini, a i ovoj, koliko god da su bile izazovne, ugovorili smo i uradili nekoliko novih projekata, te smo, s obzirom na celu situaciju, uveli i jeftiniju verziju PrimatWMSa – WMSlight, „mlađi brat“ velikog WMS-a nešto skromnijih mogućnosti, ali cenovno pristupačniji za manje kompanije s manjim brojem artikala i radnika u skladištu. S obzirom na broj projekata u 2021., primetili smo da investicije u tehnologiju na području logistike nisu pauzirane i da su kompanije odlučile da ulože sredstva u poboljšanje poslovanja kako bi u krizi bile konkurentnije. Prepoznaje se benefit automatizacije i robotizacije u smislu pojednostavljenja poslovanja, veće učinkovitosti i minimiziranja opterećenja radnika. Ne radi se samo o rastu, već o opstanku na tržištu.“ – rekli su iz Primat Informatike.

 

Zastavnice 11, Hrvatski Leskovac, Zagreb
+385 1 555 12 58
www.primat-informatika.hr
info@primat-informatika.hr

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije