Jun 2021

Tema broja: Drumski transport i komercijalna vozila - Veći, praktičniji, efikasniji, inteligentniji - 100% CADDY; Umor vozača u...

Ako ne vidite izlaz, probajte sa poverenjem

Ukoliko smo u lošem momentu usled odlaganja ili otkazivanja planiranih projekata, trebalo bi naglasiti da je najveći projekat na planeti za ovu godinu odložen – Olimpijske igre. Možemo li da zamislimo sa kakvim problemima se suočava Japan usled odlaganja olimpijade za sledeću godinu, iako je već sada neizvesno da će se i tada održati?

A plan je bio sasvim drugačiji… Nakon velike katastrofe 2011. godine, poplava, cunamija i nuklearne eksplozije u Fokušimi, dobijanje organizacije olimpijskih igara je imalo višestruki značaj. Trebalo je vratiti motiv naciji i predstaviti Japan svetu. Otvorilo se hiljade novih radnih mesta, a investicije su iznosile više od 100 milijardi dolara. Zemlja je dobila zamajac i priliku da predstavi svoje inovacije celom svetu. Verujem da su se potajno nadali da će se vratiti na svetski tron u mnogim oblastima, a posebno ekonomiji.

Kina ih je ozbiljno potisnula poslednjih 20 godina i to ponosnoj japanskoj naciji nikako ne može da prija. Olimpijske igre nisu nikada bile odložene. Bile su otkazane i to samo zbog dva svetska rata, 1916.godine zbog I Svetskog rata i 1940. i 1944. godine zbog II Svetskog rata. Brojevi koji prate olimpijadu, gde god da se pogleda, su impresivni.

Možda je dovoljno reći da učestvuje 11.000 vrhunskih sportista iz 200 zemalja, da bi shvatili o kakvom projektu se radi. Ili da je unapred prodato više od 4 miliona karata, od kojih su neke koštale i 20.000 dolara, da bi shvatili o kakvim ciframa se govori. Sada im je preostalo da nađu način da umanje štetu. Procenjeni gubitak usled odlaganja igara je 36 milijardi dolara i to je samo direktni gubitak od investicija.

Taj iznos će se uvećati, dok su neki problemi veoma tesko rešivi. Svi stanovi u olimpijskom selu su unapred prodati i kupci bi trebalo ovih dana da se usele u njih. Sada se mora pronaći način da im se nakodaknadi to što se olimpijsko selo mora ostaviti prazno do sledeće godine, procenjuje se da će to državu koštati dodatnih 5 milijardi dolara. Zatim prihod od turizma koji se neće ostvariti, itd.
Problem Japana sa olimpijadom je potpuno nebitan za porodičnu firmu iz Smedereva koja proizvodi kolače ili za vlasnika salaša na Fruškoj gori, kao i za gospođu iz Leskovca koja pravi i prodaje ajvar. Njih brinu druge stvari, kako opstati kada gostiju nema ili kad plaćanje kasni. Teško je dati univerzalan odgovor, ali bih se odlučio za poverenje.

POVERENJE bi trebalo da je ključni faktor sada kada su poremećeni lanci snabdevanja i proizvodni procesi. Tržište danas karakterišu uglavnom kratkotrajni trendovi koji se previše često menjaju. Da bi dugoročno bili ispred konkurencije, proizvođači i distrubuteri moraju biti u mogućnosti da brzo prilagode svoj proces novim zahtevima – i da uvek rade efikasno i isporučuju optimalni kvalitet.

DIGITALIZACIJA olakšava promene u radnom ciklusu i omogućava brze reakcije na promene na tržištu. Digitalni proces pruža fleksibilnost koja je potrebna da se to postigne, a da se istovremeno zadrži postojeća efikasnost. Rešenja prilagođena specifičnim zahtevima procesa, proizvodnog i distributivnog, su garancija pouzdanosti i kvaliteta usluge ili proizvoda. To je ono
što zovemo Taylor Made Solution, odnosno rešenje skrojeno prema procesu. Specifičnost ovakvih rešenja je što moraju biti u isto vreme i jedinstvena, ali i skalabilna, odnosno da se mogu reproducirati i multiplikovati prema istom procesu.

Partneri

Najpopularnije