2 od 10 viljuškara nisu bezbedni!

Po Pyroban-u, globalnoj kompaniji za bezbednost na radu s sedištem u Velikoj Britaniji, 20% viljuškara sa protiveksplozivnom zaštitom neće proći obavezan godišnji tehnički pregled.

Darren Boiling, menadžer prodaje u Pyroban-u, objasnio je: “Kada viljuškar napusti našu ustanovu, garantujemo da je integrisan sistem za zaštitu ispravan i da je spreman za bezbedan rad u potencijalno eksplozivnoj atmosferi. Međutim, potrebno je osigurati se da to ostane tako, pogotovo nakon nekoliko godina aktivne upotrebe.”

“Redovan godišnji tehnički pregled neophodan je da bi se temeljno ispitale sve sigurnosne komponente za zaštitu od eksplozije”, ali, nažalost kako je naveo Darren ustanovljeno je da oko 20% viljuškara ne prolazi zakonski propisano redovno testiranje i da predstavlja realnu opasnost.

Najčešći razlozi za neispunjenje zakonskih zahteva su problemi sa delovima koji mogu da izazovu varničenje: viljuške za podizanje, trake za uzemljenje, istrošene gume, delovi pogona, loše održavane baterije, pa čak i pohabane presvlake za sedište. Loše održavan ili pak istrošen D hidraulički ventil, čest je razlog padanja dizel viljuškara na tehničkom pregledu.

Još jedan od problema sa kojim se susreću Pyroban-ovi servisni tehničari je održavanje i servisiranje motora od strane neakreditovanih lica koja nisu školovana prema međunarodno važećim odredbama za protiveksplozivnu zaštitu, što kompletno ugrožava integritet celokupnog bezbednosnog sistema.

“Servisiranje integrisanog protiv eksplozivnog sistema od strane nekvalifikovanog lica može da rezultira katastrofom, zato je veoma važno da servisiranje vrše isključivo tehničari koji su posebno obučeni za zaštitu u eksplozivnim zonama”, naveo je Darren, i posebno istakao da, “moramo biti svesni da je dovoljan problem sa neispravnom baterijom ili pak samo pohabanim sedištem da se izazove katastrofa nezapamćenih razmera.”

“Redovan godišnji servis usklađen sa najaktuelnijim zakonima upravo je najidealniji način da se izbegne opasnost i osigura pravilno funkcionisanje sistema. Veoma je bitno da sve relevantne komponente uređaja budu podvrgnute tipskom testiranju od strane akreditovane nadležne institucije za ispitivanje pogotovo za vozila u okruženjima gde postoji opasnost od eksplozije u, skladu sa smernicom ATEX za zone 1,2,21 ili 22. “

Pyroban-ov sistem EX zaštite viljuškara, usklađen je sa smernicom ATEX 1999/92/EC, koja krajnjeg korisnika uređaja uslovljava da demonstrira da je uređaj dizajniran i održavan u skladu sa svim bezbednosnim propisima.

Partneri

Najpopularnije