INTERVJU – Fokus na unapređenju usluge isporuke krajnjim kupcima

Upotreba blockchain tehnologije, veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML), postaće ključni faktori u budućnosti logistike i upravljanju lancima snabdevanja za analize podataka, planiranje logističkih strategija i efikasnih ruta isporuke.– Ivica Dumanović, direktor sektora operacija u kompaniji Gebrüder Weiss.

Iza Vas je dugogodišnje iskustvo u oblasti logistike, preciznije, u upravljanju lancima snabdevanja. Šta smatrate svojim najznačajnijim uspesima, a šta najvećim izazovima sa kojima ste se suočili u dosadašnjem radu?

Iza mene je, čak, 15 godina iskustva tokom kojih sam imao priliku da učim i radim u nekoliko vodećih kompanija na našem tržištu, a svaka od njih je na određeni način doprinela mom daljem profesionalnom usavršavanju.

Početak u jednoj domaćoj kompaniji, koja je važila za lidera u pružanju usluga međunarodnog transporta, predstavljao je osnov da karijeru dalje gradim u pravcu koji sam želeo. Zatim, rad u multinacionalnoj proizvodnoj kompaniji otvorio je vrata nacionalne distribucije, koju sam dalje razvijao u najvećoj FMCG kompaniji u Srbiji. Za mene je to bila prilika da zakoračim i u oblast magacinskog poslovanja, te da svoje profesionalne kompetencije unapredim na nivo kompletnih logističkih operacija. Svoje iskustvo u upravljanju lancima snabdevanja dalje sam gradio zajedno sa kolegama iz kompanije koja je bila lider u maloprodajnoj trgovini električnim i elektronskim uređajima za domaćinstvo, gde sam tokom 3 godine usko sarađivao sa sadašnjim kolegama iz Gebrüder Weiss-a, koji su nam bili glavni logistički provajder u tom periodu.

Po mom mišljenju, zaposleni su najvažniji resurs svake uspešne kompanije, a ja sam imao tu sreću da svoju karijeru razvijam uporedo razvijajući ljude oko sebe. Moj napredak je direktno povezan sa napretkom mog tima, i neizmerno sam ponosan što su moji naslednici u svakoj kompaniji u kojoj sam radio, pored toga što su dobri ljudi, postali ozbiljni profesionalci u svom poslu.

Sa druge strane, najveći izazov sa kojim sam se do sada susreo je, bez premca, pandemija, koja je donela globalne promene i izmenjene zahteve tržišta u oblasti lanaca snabdevanja.

Šta je to što Gebrüder Weiss čini idealnom kompanijom za nove poslovne uspehe i dalji razvoj vaše karijere?

Smatram da je Gebrüder Weiss, sa širokom globalnom mrežom i logističkim rešenjima koje pruža, planovima za budućnost i konstantnim razvojem ljudi i usluga, jedna od najperspektivnijih logističkih kompanija. Porodična tradicija duža od pola milenijuma i snažna korporativna kultura zaokružena kroz četiri definisane osnovne vrednosti -nezavisnost, održivost, predanost i izvanrednost usluge, povezuju i motivišu ljude u kompaniji. Zbog toga sam siguran da ću u ovoj kompaniji pronaći oslonac za dalji profesionalni razvoj, a da ću svojim dosadašnjim iskustvom uspeti da doprinesem daljem razvoju poslovanja.

Uprkos izazovima koje je donela pandemija, Gebrüder Weiss je ostvario sjajne poslovne rezultate u prethodnoj godini. Kako je poslovao sektor operacija i koji su Vaši planovi za 2021. godinu?

Pandemija korona virusa je donela značajne promene, ne samo u vezi sa poslovanjem, već je uticala i na živote ljudi. Zahvaljujući izuzetnom timskom radu, međusobnoj podršci i razumevanju zaposlenih, Gebrüder Weiss je, uprkos svim izazovima, ostvario sjajne rezultate. Menadžment kompanije uspeo je da napravi izuzetan balans, sprovodeći odgovornu strategiju sa ciljem očuvanja zdravlja zaposlenih sa jedne strane, i održivosti poslovanja sa druge.

Sektor operacija je jedna od karika u tom lancu, spona između ostalih sektora u kompaniji i naših krajnjih kupaca. Brzo prilagođavanje vanrednim okolnostima i uspešna realizacija svih zahteva klijenata, uz sve poteškoće koje je donela pandemija, najbolje pokazuje o kakvom timu se radi.

Planovi za ovu godinu su usko vezani za dalju optimizaciju poslovanja i procesa sa krajnjim ciljem podizanja nivoa usluge i zadovoljstva naših klijenata. Težimo automatizaciji i digitalizaciji, kako bismo išli u korak sa trendovima i zahtevima tržišta.

Gde vidite prostor za dalji rast i napredak domaćeg transporta u Srbiji? Da li Gebrüder Weiss ima u planu neka nova rešenja u ovoj oblasti?

Pomenuo sam da je pandemija značajno uticala na poslovanje – rast online trgovine, povećana zastupljenost „last mile“ usluga i fokus na upotrebi vozila na alternativni pogon samo su neki od trendova koje smo uočili u prethodnom periodu. Kako bi uspešno poslovale, kompanije moraju naći način da se ovim promenama prilagode i idu u korak sa njima.

Gebrüder Weiss se, u skladu sa zahtevima kupaca i aktuelnim trendovima, fokusira na unapređenje usluge isporuka krajnjim kupcima na kućnu adresu. Obezbeđeno je „track&trace“ praćenje pošiljki, od preuzimanja istih do finalne isporuke.

Takođe, GW doprinosi korišćenju ekološki prihvatljivih tehnologija u logistici, čemu svedoči činjenica da se u Srbiji već koriste kamioni sa pogonom na gas, a u GW filijali Altenrhajn u Švajcarskoj  se testira i prvi kamion sa pogonom na vodonik. Na ovaj način, teži se smanjenju štetnog uticaja transporta na životnu sredinu.

Šta biste istakli kao trendove koji će formirati industriju transporta i logistike u 2021. godini?

Dinamika poslovanja na dnevnom nivou i izazovno tržište radne snage sve više utiču na potrebu da se teži optimizaciji procesa, kroz digitalizaciju i automatizaciju u segmentu logističkih operacija.

Upotreba blockchain tehnologije, veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML), postaće ključni faktori u budućnosti logistike i upravljanju lancima snabdevanja za analize podataka, planiranje logističkih strategija i efikasnih ruta isporuke. Primena ovih tehnologija značajno će uticati na kvalitet usluge i konkurentnost na tržištu.

Partneri

Najpopularnije