Avgust 2020

Tema broja: Drumski transport - "Menadžment upravlja situacijom, ne situacija menadžmentom" - Intervju: Mišo Božić, Delamode Balkans; Budućnost...

Digitalizacija kao imperativ

Digitalizacija kao globalni trend koji je aktuelan već godinama, definitivno je uzela maha tokom pandemije. Ispostavilo se da su kompanije koje su na vreme prigrlile nove tehnologije i digitalizovale svoje procese mnogo brže i kvalitetnije odgovorile na izazove koje je vanredno stanje donelo.

„Industrija transporta i logistike se konstantno suočava sa promenama – pojavljuju se novi poslovni modeli, očekivanja kupaca i tehnologije. Digitalizacija svih procesa je definitivno jedan od glavnih trendova u logistici. To je ono što procese čini bržim, transparentnijim i lakšim za klijenta, a nas konkurentinijim.“, ističe Nataša Mraković, direktorka međunarodnog transporta u kompaniji Gebruder Weiss.

„Strateški cilj kompanije je da ponudi idealnu kombinaciju usluga na terenu i digitalnih alata. Ovom kombinovanom pristupu kompanija je dala naziv Best of both Worlds, ili, oslanjajući se na slogan GW moves – #WeMoveSmarter. Razvili smo mnoga softverska rešenja, kao što su praćenje pošiljki u realnom vremenu, digitalno merenje tereta, korišćenje veštačke inteligencije u planiranju transporta ili izračunavanja očekivanog vremena dolaska pošiljke (ETA)“.

Nataša Mraković, direktorka međunarodnog transporta

Na pitanje da li su digitalna rešenja doprinela kompaniji da se lakše i brže prilagodi situaciji izazvanoj COVID-19 pandemijom, Nataša kaže: „Apsolutno! Prema istraživanju Privredne komore Srbije, e-trgovina u Srbiji je udvostručena tokom vanrednog stanja. Na našu industriju se ta činjenica odrazila kroz povećanu tražnju usluge kućne dostave. Očekuje se da će se rast kupovine i prodaje preko interneta nastaviti i u narednom periodu, i mi smo spremni da to ispratimo. Ono što je takođe važno da naglasim jeste da iako digitalizacija postaje imperativ, to svakako neće zameniti lični kontakt s klijentima, što je i dalje ključni faktor u našem poslu.“

Kada se radi o planovima za budućnost Nataša navodi da će u predstojećim mesecima, kompanija Gebruder Weiss tržištu predstaviti nove digitalne usluge. Tokom ove godine biće pokrenut i myGW portal namenjen klijentima, koji predstavlja okvir za sve pojedinačne funkcije. Sa druge strane, digitalne tehnologije omogućavaju i napredak zaposlenih pa je njima tako dostupna elektronska platforma za učenje online „myOrangeCollege myOC“, koja u skladu sa motom “povezuje me – pokreće me” nudi svim zaposlenima mogućnost povezivanja bez granica.

Partneri

Najpopularnije