Električni XXL super tegljač s autonomijom do 760 kilometara

I najtvrdokorniji skeptici polako revidiraju stavove o budućnost električnih kamiona, jer iz dana u dan osvane po neka informacija o novom vozilu s isključivim pogonom na struju – već proizvedenom ili spremnom za montažne linije. Najsvežije i za sada „najpotentnije“ teške kamione s elektro motorima umesto konvencionalnih dizelaša nedavno je predstavila relativno nova švajcarska marka električnih kamiona Futuricum: dva potpuno funkcionalna „elektrifikovana“ tegljača, za ukupnu masu od 40 tona. Zasnovani su na serijskim klasičarima Volvo FH. Baterije velikog kapaciteta i četiri elektromora ukupne snage 500 kW/680 KS omogućavaju prevoz tereta velikih masa, uključujući i vangabaritne tovare.

Futuricumovi tegljači su razvijeni u saradnji sa pružaocima transportnih usluga Galliker Transport i Friderici Special, kao i kompanijom za iznajmljivanje građevinskih mašina Avesco Rent. Svaki od ovih super tegljača s kapacitetom baterija od 900 kWh, po tvrdnjama proizvođača, ima autonomiju do 760 km, bez potrebe da se zaustavi za dopunu baterija. „Pakete“ baterija, kapaciteta od po 225 kW, proizvodi švajcarska kompanija Batterieverk.

Udobnost vozača je zagarantovana – ne samo zbog nove vrste čistog pogona s vrlo agilnim startom, već i zbog Volvovih kabina nove generacije s optimizovanom aerodinamikom, komfornijim okruženjem i boljim pogledom ispred i oko vozila.

Moćni tegljači imaju dozvolu švajcarske Federalne službe za puteve (FEDRO), na osnovu koje mogu da budu jedan metar duži i dve tone veće mase od svoje „sabraće“ s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Futuricum, brend u okviru Designwerk Group ( koja je u potpunosti posvećena električnoj mobilnosti već 12 godina), po zahtevu naručilaca, u svojoj švajcarskoj fabrici, uveliko proizvodi električne kamione od 18 do 44 tone ukupne mase koristeći šasije Volvo modela FM, FMX i FH, a od nedavno i šasiju Mercedes-Benzovog (po novom Daimler Trucks) vozila Econic. Futiricumovi električni modeli se koriste kao klasični solo kamioni, tegljači ili kao vozila sa specijalizovanim nadgradnjama, na primer, za sakupljanje i prevoz komunalnog otpada.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije