Budućnost profesionalnih vozača

Tehnološke promene u drumskom transportu imaće veliki uticaj na zanimanje profesionalnog vozača, od koga će se tražiti nova znanja i sposobnosti.

Svedoci smo ničeg manje do revolucije u transportu. Tehnološke promene, poput automatizacije, povezanosti i ekoloških tehnologija, zajedno sa opštim inovacijama, redefinišu postupak prelaska sa mesta A na mesto B. Istraživački centar Evropske Komisije objvio je izveštaj pod nazivom “Budućnost drumskog transporta posledice automatizovane, povezane, ekološke i deljene mobilnosti,” koji ima za cilj da pokrene debatu o ovom ključnom segmentu života na evropskom
nivou.

OLUJA NOVIH TEHNOLOGIJA I NOVI POSLOVNI MODELI

Sa prometom od 7 triliona evra godišnje u Evropi, transport privlači brojne tehnološke kompanije koje ne žele da održe postojeći model poslovanja. Oluja novih tehnologija i novi poslovni modeli menjaju ne samo naša vozila, već i kako živimo i kako se krećemo. Fleksibilne opcije kao što su električni bicikli, skuteri i modularni automatizivani šatlovi mogu učiniti lakšim putovanje do posla ili kuće. Inovacije mogu da smanje troškove i povećaju tražnju – potpuna automatizacija će zameniti vozače, elektrifikacija će smanjiti troškove a deljenje vozila može da poveća profit jer će vozilo raditi 24 sata 7 dana u nedelji i putevi će se koristiti efikasnije. Međutim, nove tehnologije same za sebe neće nam spontano poboljšati život bez nadogradnje transportnih sistema i pravila za njih.

Podaci govore da novi poslovni modeli transporta nisu doneli poboljšanje. Na primer, nove usluge deljenja automobila na više putnika, upotreba vlastitog automobila kao taksija i deljenje troškova putovanja istim vozilom, dovelo je veće upotrebe automobila i smanjenja korišćenja javnog transporta za koji se često misli da je star, opasan i neudoban. Kao rezultat, brojni gradovi doživljavaju značajno povećanje zagušenja saobraćaja. Ukoliko uvođenje autonomnih vozila učini drumski transport jeftinijim i udobnijim, situacija će biti još gora. Da bi tehnološke promene dovele do boljitka, potrebno je da se zakonski regulišu tako što će se uzeti u obzir da su transportni sistemi ekstremno složeni i da njihovi elementi mogu da utiču jedni na druge na neočekivani način.

NOVO OKRUŽENJE ZA PROFESIONALNE VOZAČE

Godine 2017. u EU u sektoru drumskog transporta, bilo je zaposleno više od 6 miliona ljudi, od toga vozači čine dve trećine. Takođe, posao vozača igra bitnu ulogu i u sektoru Skladištenja i podržavajućih aktivnosti transporta (NACE šifra H52), sa udelom zaposlenosti od ….

Partneri

Najpopularnije