Volkswagenov električni kombi ID. BUZZ

Premda joj je Covid-19 u 2020. za skoro četvrtinu smanjio isporuke teretnih i putničkih venova i kombija (u Evropi i svetu predati ključevi 371.700 vozila) i poremetio mnoge razvojne i investicione planove, Volkswagenova divizija lakih komercijalaca nastavlja s modernizacijom i proširenjem proizvodnog asortimana: ovoj i narednoj godini očekuje se nekoliko istinskih noviteta. Najznačaniji bi trebalo da se pojave u 2022. – potpuno novi putnički i teretni kombi ID. BUZZ s isključivo električnim pogonom (čije se radne verzije već nekoliko godina „šetaju“ po specijalizovanim sajmovima) iz modernizovane fabrike u Hanoveru i novi City Van, koji će se na platformi nove generacije popularnog modela Caddy
proizvoditi u Poznanju.

Iz saradnje s Fordom, trebalo bi da se „rodi“ i sasvim nova generacija velikog pick-upa Amarok. U međuvremenu, tokom ove godine najavljuju se osveženja i proširenje ponude u trenutnom asortimanu, pre svih u familijama Caddy i T i podfamiliji Multivan.

Glavna i najveća Volkswagenova fabrika lakih komercijalnih vozila – u Hanoveru, ubrzano se priprema za novi model ID. BUZZ, koji izgledom predstavlja „reinkarnaciju“ prve generacije jednog od najslavnijih kombija na svetu, čuvene familije T (Transporter), koja kroz šest „naslednika“ egistira već 71 godinu: prvi T1 (tada sa oznakom Type 2 – Type 1 je bio čuvena putnička „buba“) s montažne linije u Wolfsburgu je sišao 8. marta 1950. Tačno šest godina kasnije VW je promenio proizvodnu lokaciju već odlično prihvaćenog Transportera: od 8. marta 1956. s montažne linije velike fabrike Hannover-Stöcken počela su da silaze vozila druge, T2 generacije. Transporter je u različitim verzijama, u naredne četiri generacije, tamo ostao do danas i ubeležio respektabilan bilans: više od 9,2 miliona proizvedenih primeraka. Ali, uporedo s redovnom proizvodnjom aktuelnog T6.1, hanoverska fabrika se ubrzano priprema za novu, „električnu eru“, kojoj će začetnik biti ID. BUZZ – u putničkoj i teretnoj varijanti i posebnim verzijama za severnoameričko tržište.

Aktuelna, T6.1 generacija čuvenog kombija do daljeg ostaje u ponudi – u furgon i putničkim verzijama, kao i derivat ove familije – Multivan, za koji se u ovoj godini najavljuje značajno tehničko unapređenje, praktično novi model pod tim imenom, (šuška se da će to biti Multivan s hibriodnim plug-in pogonom). Volkswagen se i u diviziji lakih komercijalnih vozila mudro opredelio da „elektrifikaciju“ drumskog teretnog i putničkog prevoza učini evolutivnom, bez radikalnog reza u ponudi vozila s klasičnim benzinskim i dizel pogonom. Uostalom, ko bi se tako brzo i lako odricao jedne od „zlatnih koka“, za koju slovi familija Transporter: u proteklih sedam decenija širom sveta prodata je u više od 13 miliona primeraka!

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije