Avgust 2021

  Tema broja: Informacioni sistemi u logistici i transportu - 10 razloga zašto je digitalna transformacija neophodna u logistici;...

Šta čini radni dan na visokim pozicijama u kompaniji Gebrüder Weiss?

Na ovo pitanje odgovaraju Jelena Živanović, Key Account menadžer, Goran Bačić, Sales menadžer i Bogdan Šoškić, Sales menadžer Air & Sea u kompaniji Gebrüder Weiss, Srbija.

KAKO IZGLEDA VAŠ TIPIČAN RADNI DAN U KOMPANIJI GEBRÜDER WEISS?

Goran: Za Sales menadžera može se reći da ne postoji tipičan radni dan, jer raznolikost i multidisciplinarnost posla svaki dan čini vrlo različitim. Uprkos brojnim obvezama i intenzivnom radnom ritmu u toku dana, nakon dobro urađenog posla, uvek je važno naći vremena za druženje s kolegama, a nakon posla sa porodicom i prijateljima.

Jelena: Narandžasti logistički svet svakodnevno inspiriše. Radne dane ispunjavaju nove ideje, komunikacija sa dragim ljudima i dugogodišnjim saradnicima i jedna sjajna pokretačka energija. Dan je dinamičan, a postavljanje prioriteta, uz dogovor, podrazumevano i lagano.

Bogdan: Dinamično od ranog jutra! S obzirom da roba dolazi i otprema se sa destinacija širom sveta i iz različitih vremenskih zona, aktivni smo i do kasno u noć kako bismo  blagovremeno obezbedili sve potrebne informacije i organizovali transport. Sve u svemu, redovan monitoring, organizaciono- rukovodeća nadležnost, kao i aktivna komunikacija sa klijentima bio bi rezime mog tipičnog radnog dana u Gebrüder Weiss-u.

NA KAKVE STE SVE IZAZOVE NAILAZILI U TOKU SVOJE KARIJERE U SEKTORU PRODAJE?

Goran: Kako se globalno i lokalno logističko tržište stalno menja, tako se menjaju i izazovi u sektoru prodaje. Protekla godina, uz sve svoje izazove, naučila nas je da prvenstveno prihvatimo digitalne transformacije u poslovanju, a onda i da se brzo prilagodimo svim ostalim izazovima.

Jelena: Bilo ih je dosta, raznih, sve ove godine. Ono što bih posebno istakla jesu oni pokretački – ciljevi koje iznova postavljamo i dostižemo, postaviti i slediti put koji nas izdvaja u odnosu na konkurenciju, ispuniti i prevazilaziti očekivanja klijenata. Neophodno je usaglasiti operativno/izvršno delovanje sa zahtevima i prioritetima kompanije – na globalnom i lokalnom nivou. Izazovi i čine ovaj posao dinamičnim i meni beskrajno dragim. Ne bih mogla da zamislim da je drugačije.

Bogdan: Bilo je raznih izazova i svaki naredni je bio teži. Ako pogledam unazad, sve što je dolazilo kao aktuelni trend u prodaji, zatim migracija i razvoj same logistike u Srbiji, bilo je samo po sebi izazov – da se prihvati, i još važnije, približi klijentima. Konkretno u tom slučaju, digitalizacija je učinila da sve to bude mnogo brže i dostupnije i to jeste jedan od najboljih odgovora na neke od prošlogodišnjih izazova.

KAKO SE PO VAŠEM MIŠLJENJU GRADI POVERENJE KLIJENATA?

Goran: Predanom komunikacijom, uz maksimalnu stručnost i realizaciju posla, gradimo međusobno poverenje!

Jelena: Logistika je posao ljudi. Poverenje klijenata se gradi kroz kvalitet pružene usluge, prihvatanje odgovornosti, transparentnost, uspostavljanje kvalitetnih i dugoročnih odnosa.

Bogdan: Posvećenost i profesionalnost u svakom trenutku – to je ključ uspeha.

KAO ISKUSNI RUKOVODIOCI PRODAJE (SALES MENADŽERI ), IMALI STE PRILIKE DA POSLUJETE SA BROJNIM KLIJENTIMA U RAZLIČITIM INDUSTRIJAMA, PA NAM RECITE PO ČEMU JE SEKTOR LOGISTIKE SPECIFIČAN I KOLIKO JE INDUSTRIJA NAPREDOVALA U SMI SLU DIGITALIZACIJE?

Goran: Sektor logistike se stalno susreće sa novim izazovima i menja se brže nego u bilo kom periodu do sada. Najočiglednija promena vidi u sve većoj upotrebi novih tehnologija, a naročito informaciono-komunikacione tehnologije. Istakao bih da se velike promene dešavaju i u pogledu zelene logistike i zaštite zivotne sredine.

Jelena: Logistika je neophodnost i spona svih aktivnosti u lancu snabdevanja, pratilac industrija i činilac optimizacije biznisa. Upravo će naši digitalni koraci – i naša strategija „Najbolje iz oba sveta“ obezbediti još lakšu i transparentniju komunikaciju.

Bogdan: Najveći razvoj, u smislu digitalizacije, pretrpeo je B2B2C koncept i retail logistika, digitalizacijom su pronašli put da se što više približe krajnjem korisniku. Konkretno, mi smo daleke destinacije približili korisnicima tako što korisnik može da prati svoju pošiljku u realnom vremenu, od mesta preuzimanja do krajnje adrese, da ima uvid u dokumentaciju, komunicira direktno sa našim agentima sve to preko našeg korisničkog myGW portala.

DA LI BISTE MOGLI DA NAM OTKRIJETE NEKE TRENDOVE ZA 2021. GODINU U VAŠOJ INDUSTRIJI ? KOJE SU TO ZEMLJE NA KOJE SE UGLEDAMO I OD KOJIH UČITE O NOVINAMA?

Goran: Ova godina biće u duhu digitalizacije i primene digitalnih alata u svim sferama života, kao i u poslovanju u našoj industriji. Pokušaćemo kao i do sada da odgovorimo na najbolji način i na zahteve naših klijenata. I ove godine se vodimo sloganom da budemo bar korak ispred vremena, a novi portal myGW nam to omogućava -wemovesmarter.

Jelena: Sa sigurnošću će to biti dalji razvoj logističkih proizvoda kompanije Gebruder Weiss – eFulfilment, B2C/ Home Delivery, kao i razvoj tržišta duž Puta Svile. Takođe bih naglasila i značajnije logističko povezivanje unutar zemalja Balkana i regionalni logistički pristup.

Bogdan: Iako kolevka logistike jeste Evropa, ono što se poslednjih godina dešava u Kini je, po mom mišljenju, primer za ostale zemlje. U trenucima kada nas je epidemija korona virusa blokirala u Evropi i širom sveta, Kina je ostala aktivna i transport je funkcionisao. Oni su nas naučili šta je spremnost i kako da se postavimo u pravom trenutku. Kada govorimo o trendovima, to će svakako biti dalja digitalizacija kroz svoju širu primenu, umrežavanje, uvećanje postojećih kapaciteta kroz akviziciju, partnerstvo novih kompanija, a sve u cilju adekvatnog odgovora na sve zahteve tržišta.

Partneri

Najpopularnije