Još jedan novi proizvođač ELEKTRO KAMIONA

Dok sedam glavnih evropskih proizvođača komercijalnih vozila, prvenstveno srednjeteških i teških kamiona, s velikom mukom pokušavaju da ustale redovnu produkciju (mnogi je i prekidaju na kraće, pa i duže vreme), na Starom kontinentu, kao pečurke posle kiše, „izrastaju“ novi kamionski brendovi. Tako je krajem septembra kompanija TEVVA predstavila električni kamion ukupne mase 7,5 tona predviđen za masovnu proizvodnju u Velikoj Britaniji.

Tevva prvenac je nastao na robusnoj i proverenoj šasiji „pozajmljenoj“ od velikoserijskih kamiona: ostrvljani ne navode „donora“ ali se po kabini da naslutiti da je to Iveco EuroCargo. Autonomija vozila bi trebalo da bude do 250 km u „čistom“ akumulatorskom modu (kada se elektromotor snabdeva strujom skladištenom u baterijama visokog kapaciteta) ili do 500 km sa patentiranom tehnologijom proširenja autonomije koja je predviđena i za korišćenje vodoničnih gorivnih ćelija.

Tevva kamion može da prevozi do 16 euro paleta, odnosno više od dve tone korisnog tereta. Ukupni troškovi vlasništva uporedivi su sa dizelom – paritet se postiže na približno 3.000 km ili kada se potroši 500 litara dizela mesečno.

Tevvino vozilo predstavlja vrhunac sedmogodišnjeg inženjerskog razvoja i znanja prikupljenog sa više od 350.000 km probnih testiranja. Proizvodnja bi trebalo da počne u julu 2022. u pogonu od 11.000 m2 u londonskoj oblasti Thames Freeport, čime bi trebalo da se otvori do 1.000 radnih mesta. Očekuje se da će već od 2023. fabrika proizvoditi
3.000 ovih kamiona godišnje.

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije