April 2022

For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch...

Februar 2022

Tema broja - Intermodalni transport: Razvojni projekti i investicije – Agencija za upravljanje lukama; Luka Konstanca - evropski izlaz na...

Novi broj

April 2022

Februar 2022

Decembar 2021

Oktobar 2021

Avgust 2021

U luci Roterdam postavljeni prvi 3D štampani stubovi za privez

Prva serija 3D odštampanih stubova za privez plovila postavljena je prošle sedmice u Luci Roterdam, a u pitanju je, kako kažu iz te luke, „svetska premijera“. Serija od 6 čeličnih, 3D odštampanih stubova za privez, postavljena je na novom keju Sleepboothaven u Roterdamu. To je prvi deo od ukupno 12 takvih stubova, koje su zajedno razvili Lučka uprava i RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing LAB), specijalizovana laboratorija.

3D štampanje stubova je deo programa infrastrukturnih inovacija, koji je Lučka uprava u Roterdamu pokrenula radi unapređenja i povećanja održivosti u proizvodnji pristanišne opreme, kroz naučna istraživanja, inovacije i digitalizaciju.

Tradicionalno, stubovi (vezovi) su u Luci Roterdam izrađivani od livenog čelika, prema projektovanom dizajnu. Primenom tehnologije 3D štampe, mogu da se naprave ne samo brže, već i bliže mestu na kome će biti postavljeni, što pomaže održivosti u proizvodnji.

Rezultat eksternog testiranja pokazuju da su novi stubovi najmanje istog kvaliteta kao i oni od livenog čelika. Plan je da u poslednjoj fazi i prvobitni oblik bude redizajniran, kako bi se u budućnosti osiguralo da vezovi budu izdržljiviji i dugotajniji.

„3D štampanje nam omogućava da proizvodimo delove lokalno i na zahtev. Na primer, 2017. godine RAMLAB je proizveo prvi 3D odštampani i sertifikovani brodski propeler.
Ove godine štampamo prve stubove, što je koristan test koji pokazuje da možete relativno brzo proizvesti male serije u poređenju sa livenjem i uvozom delova iz Kine“ – kaže direktor RAMLAB-a Vincent Vegener.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije