Srbija će žitarice izvoziti preko Luke Bar

Žito iz Vojvodine već od ove godine izvoziće se na treća tržišta preko Luke Bar. To je rezultat sastanka predsednika privrednih komora Crne Gore i Srbije sa predstavnicima kompanija Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar, kao i izvoznicima žitarica MK grupom i Agro globom iz Novog Sada, koji je održan na marginama poslovnog foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.

“na sastanku su usaglašene cene prevoza i prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar na treća tržišta će krenuti već u ovoj godini”

rekao je predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Prema njegovim riječima, ovim su stvoreni uslovi za dugoročni posao izvoza žita preko crnogorske luke.

“Ovaj posao će u značajnoj mjeri uticati na jačanje ekonomskih veza Crne Gore i Srbije i povećanje obima robne razmjene. Procena je da bi već u naredne dve godine moglo da dođe do izvoza 300.000 tona žitarica preko Luke Bar. No, nije reč samo o jednosmjernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine”, rekao je Golubović.

Direktor Luke Bar Zarija Franović zahvalio je na podršci vladi i privrednim komorama Crne Gore i Vojvodine.

“Ovo je značajan dan za privredu Crne Gore, posebno za grad i Luku Bar koja je stub privrednog razvoja. Napravljen je veoma značajan korak da se preko Luke Bar obavlja pretovar preko 300.000 tona žitarica i nekoliko stotina hiljada tona roba koje su potrebne tržištu Srbije”, naveo je Franović.

Prema njegovim riječima, prioritet Luke Bar je dugoročni posao sa žitarima iz Srbije.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što je još jedan poslovni forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dvije zemlje.

“Mislim da smo postigli veliki uspjeh u razgovorima koji mogu da obezbjede dugoročnost poslovanja izvoznika žitarica sa Lukom Bar. Sa cijenom koja je ranije postojala železničko lučki koridor nije bio profitabilna maršuta, pa je srpsko žito na treća tržišta išlo preko Konstance. Potreba Srbije za još jednom logističkom platformom za izvoz i uvoz je ogromna. Ovo što smo danas postigli uliva nadu da ćemo povećati izvoz i uvoz preko Luke i robnu razmjenu izmešu naše dvije države”, rekao je Čadež.

Srbija je 2017. godine izvezla oko 500.000 tona pšenice, 1.660.000 tona kukuruza i 500.000 tona drugih žitarica i brašna. Od navedenih količina, prugom Beograd – Bar, preko Luke Bar, prevezeno ukupno 35.000 tona žitarica.

Polovina ukupne trgovine, oko 1.100.000 tona odvija se preko Rumunije, odnosno Dunavom, preko Konstance, a ostatak drumskim i željezničkim prevozom preko Rijeke i Kopra.

Razlog korišćenja duže rute bila je cijena prevoza, koju formiraju Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar. Dogovorom o nižoj cijeni prevoza ruta za izvoz preko Luke Bar postala je ponovo rentabilna za korisnike.

izvor: seebiz.eu

Partneri

Najpopularnije