April 2022

For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch...

Februar 2022

Tema broja - Intermodalni transport: Razvojni projekti i investicije – Agencija za upravljanje lukama; Luka Konstanca - evropski izlaz na...

Novi broj

April 2022

Februar 2022

Decembar 2021

Oktobar 2021

Avgust 2021

Produženje Luci Kopar omogućava manipulaciju većim brojem kontejnera

Obala na južnom kraju mola u Luci Kopar produžena je za 100 metara. Produžena obala, sa novim vezom, koji su nazvali „Link 7D“, samo je jedan deo velike investicije, jer u ovoj slovenačkoj luci nastavljaju da grade skladišni prostor za kontejnere od skoro 25.000 m2 iza pristaništa. Izgradnja se odvija u moru, pa konstrukcija zahteva potporu čeličnih šipova. Ukupno će biti 770 šipova, prosečne dužine 65 metara. Očekuje se da će novi skladišni kapaciteti biti spremni u prvom kvartalu sledeće godine. Tada će godišnji kapacitet kontejnerskog terminala biti 1.5 miliona TEU.

Ukupna investicija je vredna  45,6 miliona evra, od čega je deo sredstava dobijen je iz evropskog projekta NAPA4CORE.

“Kontejnerizacija robe u svetskoj trgovini dostigla je neviđene razmere. Brodovlasnici grade sve veće i veće brodove i luke se tome moraju prilagoditi. U suprotnom bismo bili van svih glavnih robnih tokova. Zato je nova akvizicija, Link 7D, samo je početak “, rekao je direktor Luke Kopar Dimitrij Zadel.

S obzirom na to da polovina svih kontejnera kojima se danas rukuje u Kopru (gotovo milion TEU 2020. godine) već putuje železnicom, budući razvoj Luke Kopar u velikoj meri zavisi od pravovremene izgradnje dodatne železničke veze sa lukom. Takozvani drugi kolosek biće operativan 2026. godine, ali zemlja modernizuje i druge delove slovenačke železničke mreže.

U luci Kopar takođe su naručene dve nove kontejnerske dizalice „Super-post-Panamak“ (već postoje dve), koje će stići krajem sledeće godine. Pored toga, posle 2022. godine započinje izgradnja severnog dela pristaništa koji će, takođe, biti u potpunosti prilagođen kontejnerima.

„Ako uzmemo u obzir da je izgradnja drugog koloseka vredna milijardu evra, lakše je razumeti smelu i ambicioznu strategiju Luke Kopar da do 2025. godine uloži pola milijarde evra kako bi iskoristila povećane železničke kapacitete“ rekao je Uroš Ilić, predsednik nadzornog odbora kompanije, rezimirajući strateški poslovni plan.

Istorijat rada s kontejnerima u Luci kopar

Delatnost manipulacije kontejnerima u Luci Kopar započela je 1979. godine, kada je izgrađeno prvih 150 m keja. Od tada, uključujući najnovije produženje, operativni kej je produžen četiri puta. Danas je kontejnerski kej dug skoro 700 m i u pogonu je devet kontejnerskih dizalica. Sledeće godine će ih biti 11.

Za četiri decenije obrađeno je skoro 12 miliona kontejnera (TEU) na Pristaništu I, od čega su dve trećine u poslednjih 10 godina. Što se tiče kontejnera kojima se rukuje, Luka Kopar upravlja najvećim kontejnerskim terminalom na Jadranu.

Izvor: www.luka-kp.si

 

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije