Prodata Luka Novi Sad

Potpisan ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad između Vlade Srbije i preduzeća ”P&O Port Dubai” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Reč je o preduzeću koje posluje u sastavu kompanije ”DP Vorld” (DP World), trećeg najvećeg lučkog operatera na svetu koji najavljuje 15 miliona evra investicija u ovu vojvođansku luku u naredne 3 godine.

Ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad potpisali su danas u Vladi Srbije u Beogradu državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i izvršni direktor preduzeća “P&O Port Dubai” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Rado Antolović.

Reč je o preduzeću koje posluje u sastavu kompanije “DP World”, trećeg najvećeg lučkog operatera na svetu.

Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije Luke Novi Sad proglasila je krajem marta za uspešnu finansijsku ponudu koju je kompanija “P&O Port Dubai” dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.

Luka je prodata po početnoj ceni od 7,99 miliona evra. Prema ugovoru, plan je da u naredne tri godine investicije u ovu luku budu preko 15 miliona evra, a od toga oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu.

“DP World” izvodi radove u 41 zemlji na šest kontinenata, ima preko 35.000 zaposlenih, s godišnjim prihodom većim od od četiri milijarde dolara. Reč je o trećem lučkom operateru na svetu, a prvi put će dolaskom u Srbiju zapravo izaći na reku Dunav.

Kapacitet robe za pretovar u Luci Novi Sad je 2,5 miliona tona, a uspevala je da pretovari oko 1,2 miliona tona.

Partneri

Najpopularnije