Moller-Maersk u svoju flotu dodaje 8 ekoloških tankera

Danska brodarska grupa „Maersk“, svetski lider u oblasti brodskog kontejnerskog transporta, saopštila je da će prvi kvartal 2024. godine biti rezervisan za predstavljanje prvog od 8 revolucionarnih okeanskih tankera bez emisije ugljen-dioksida. Korejsko brodogradilište Hyundai Heavy Industries (HHI) dobilo je ekskluzivu izgradnje, a ugovor uključuje opciju gradnje 4 dodatna broda do 2025.

Svaki brod iz nove serije ekološki prihvatljivih brodova prevoziće oko 16.000 kontejnera, uz uštedu od oko milion tona ugljen-dioksida. Vrednost jednog takvog broda je 175 miliona dolara, što znači da će ukupna investicija biti 1,4 milijarde dolara.

Maersk ce biti prva brodarska kompanija koja će svojim klijentima ponuditi ekološki transport prekookeanskim linijama velikog kapaciteta. Više od polovine od 200 najvećih klijenata danskog brodara već je zacrtalo ambiciozne ciljeve vezane za borbu protiv klimatskih promena i smanjenje emisije ugljen-dioksida u svom lancu snabdevanja. Amazon, Disney, H&M Group, HP Inc., Levi Strauss & Co., Microsoft, Novo Nordisk, The Procter and Gamble Company, PUMA, Schneider Electric, Signify, Syngenta i Unilever su kompanije koje su se obavezale na korišćenje ekološki prihvatljivog rešenja, odnosno
smanjenje emisije ugljen-dioksida prilikom transporta, posebno kada je reč o velikim udaljenostima odnosno prekookeanskom transportu. Očekuje se da će tim smerom ići sve veći broj kompanija.

Brodovi će osim motora pogonjenih metanolom bez ugljenika imati mogućnost prebacivanja na konvencionalno gorivo s niskim udelom sumpora, što investiciju poskupljuje za 10 do 15 %, ali će to omogućiti Maersku značajan iskorak u primeni ekoloških rešenja i dekarbonizaciji kontejnerske logistike.

Maersk će ove brodove uvesti u flotu što je pre moguće. Veliki izazov biće nabaviti odgovarajuće količine ovog pogonskog goriva, jer to zahteva značajno povećanje proizvodnje. Kako bi to osigurao, Maersk nastavlja saradnju s relevantnim akterima.

Najava o novim brodovima stigla je nekoliko dana nakon što je Maersk objavio da je osigurao zalihe “zelenog” e-metanola za ono što je najavio – prvi kontejnerski brod na svetu sa pogonom na metanol bez ugljenika. Brodovi će biti dizajnirani tako budu operativno fleksibilni, odnosno da mogu uspešno da se koriste za transport raznih roba i da budu prilagodljivi potrebama klijenata.

“Za postizanje potpuno ekološki prihvatljivog pomorskog sektora potrebna su nova održiva i obnovljiva goriva”, navode u Maersku.

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije