April 2022

For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch...

Februar 2022

Tema broja - Intermodalni transport: Razvojni projekti i investicije – Agencija za upravljanje lukama; Luka Konstanca - evropski izlaz na...

Novi broj

April 2022

Februar 2022

Decembar 2021

Oktobar 2021

Avgust 2021

Luka Split započinje pripreme za izgradnju naftnog terminala

Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte železnicom i kamionima u unutrašnjost. Reč je o terminalu s četiri rezervoara ukupnog kapaciteta 56.000 kubika u splitskoj Severnoj luci, koji će biti osmo takvo postrojenje na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i INA terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za sopstvene potrebe.

Usklađuju se poslovni planovi, izrađuju procene poslovnog plana prihoda i dobiti s procenom rizika tokom izgradnje terminala naftnih derivata, te se razrađuje struktura projekta, rekao je Direktor splitske luke Jerko Bačić. Za realizaciju ovakvog objekta, kako je pojasnio, potrebno je otprilike dve godine od izdavanja svih potrebnih potvrda i dozvola od nadležnih tela.

“Prve procene investicije kreću se u iznosU od oko 26,6 miliona evra, ali, u ovom trenutku, u mogućnosti smo da iznesemo samo ove okvirne finansijske podatke o visini i proceni ulaganja”

– Jerko Bačić, direktor Luke Split.

Tako bi, uz najveći i javnosti najpoznatiji terminal Jadranskog naftovoda u Omišlju na Krku, kao i po dva terminala u zadarskoj luci Gaženici i u Pločama, na hrvatskoj obali trebao da nikne šesti komercijalni naftni terminal.

Kada se, osim terminala za Inine potrebe, dodaju i najveći terminal na Jadranu, u slovenačkom Kopru, i terminal u luci Bar u Crnoj Gori, logično se nameće pitanje ima li za sve njih posla, odnosno da li Luka Split ide u isplativu investiciju, konstatuje dnevni list Slobodna Dalmacija.

Bačić tim povodom ističe da su sproveli sveobuhvatnu i sistemsku studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da su na ovom području trenutni kapaciteti savremenih terminala naftnih derivata nedovoljni, piše list.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Partneri

Najpopularnije