April 2022

For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch...

Februar 2022

Tema broja - Intermodalni transport: Razvojni projekti i investicije – Agencija za upravljanje lukama; Luka Konstanca - evropski izlaz na...

Novi broj

April 2022

Februar 2022

Decembar 2021

Oktobar 2021

Avgust 2021

Luka Bar planira ulaganje 10 miliona evra u lučku infrastrukturu i mehanizaciju – u planu i rekonstrukcija obale Volujica

Luka Bar je, uprkos teškoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa, nastavila sa dobrim poslovnim rezultatima i u ovoj godini, pa su ukupni prihodi veći 9% nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštio je predsednik Upravnog odbora kompanije, Branislav Branković.

“Ukupni prihodi u prvih šest meseci iznose 5,04 miliona evra i veći su 9% u odnosu na isti period prošle godine. Možemo se pohvaliti da smo ostvarili i značajan finansijski dobitak od 726.972 evra, koji je prošle godine u istom periodu bio 358.259 evra” – započeo je Branković i dodao
da je prošla godina bila godina dobrih poslovnih rezultata o čijoj uspješnosti govori i ostvareno povećanje pretovara od skoro 200.000, ali i iskazana poslovna dobit u iznosu od 930.506 evra.

“Sa dobrim rezultatima nastavljeno je i u ovoj godini. Pretovareno je 802.961 tona tereta, što je 18% ili 120.050 tona više u odnosu na uporedni period, kada je brodski pretovar iznosio 682.911 tona. Plan za prvu polovinu godine je bio 770.400 tona, što znači da smo ga premašili 4%.” – naveo je Branković. U ukupnom pretovaru dominantno učešće imaju rasuti tereti, čiji je pretovar 28% viši, dok pretovar tečnih tereta beleži pad zbog smanjenog pretovara avio-goriva. Niži procenat pretovara zabeležen je i kod generalnih tereta, usled izostanka pretovara vozila.

Branković je, na pitanje koliko pandemija koronavirusa utiče na poslovanje Luke Bar, odgovorio da je prethodni period bio period rada u najtežim mogućim uslovima, izazvanim pandemijom.

“Uvek smo se borili za dobro poslovanje, razvoj i nove partnere, ali nikada do sada za život i zdravlje naših radnika i njihovih porodica. Uspeli smo u tome i najbitniji cilj je ostvaren – sačuvani su ljudski životi.”

Prema njegovim rečima, radilo se neprekidno, jer su, shodno odluci Vlade, svi kapaciteti Luke stavljeni u funkciju slobodnog protoka robe, ljudi i kapitala i za zemlje regiona.
“Pronašli smo način da se poslovni procesi održe na dotadašnjem nivou, zahvaljujući, pre svega, međusobnoj podršci i izuzetnoj saradnji borda, izvršnog direktora i svih zaposlenih” – dodao je Branković. On je naveo i da pandemija nije negativno uticala ili odložila realizaciju razvojnih projekata započetih krajem prošle godine.

“U prošloj godini započeli smo obiman investicioni ciklus, od kojeg očekujemo da na visok nivo podigne operativnost lučkog sistema. Kako je nivo tehničke opremljenosti lučkih terminala bio na niskom nivou, kako u dužem periodu nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje i razvoj lučkih tehničkih sistema, pokrenuto je ulaganje u lučku infrastrukturu, suprastrukturu i mehanizaciju.” – podsetio je Branković.

Ukupna vrednost investicija, kako je precizirao, premašuje 10 mil EUR, od kojih će u ovoj godini biti realizovano sedam miliona. Osim nabavke lučke mehanizacije (mobilna dizalica, material handler, reach stacker, kamioni, viljuškari), biće započeta i rekonstrukcija i sanacija obale Volujica.
– Sredstva su obezbeđena delom iz vlastitih izvora, a delom iz povoljnog kredita kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF) – zaključio je Branković.

izvor: pobjeda.me

Partneri

Najpopularnije