Kako transportovati tečni teret?

Kako bi neko kvalitetno obavljao posao organizacije transporta tečnog tereta plovnim putevima, neophodno je da poznaje saobraćajne mreže, poznaje terete s kojima radi i ima kontakte koji mu omogućavaju pristup potrebnim plovilima. U tekstu koji je pred Vama dobićete odgovor na 2 od 3 najvažnije stavke, a terete koje želite da transportujete ćete upoznati i bez naše pomoći.

MREŽA PLOVNIH PUTEVA

Krenimo od početka… Osnovna saobraćajna mreža plovnih puteva, prema EU planovima, utemeljena na 9 koridora, treba da bude dovršena do 2030. godine. Ovu mrežu će činiti 2 koridora sever–jug, 3 koridora istok–zapad i 4 dijagonalna koridora. Ovakvom mrežom  ukloniće se „uska grla”, koja danas postoje u okviru saobraćajne mreže Evropske unije, unaprediti infrastruktura i pojednostaviti prekogranični promet roba. Sada se okrenimo nama najbitnijem koridoru ove mreže – koridoru Rajna–Dunav. Definisan je kao vodeni put Rajne, preko Majne i Dunava, koji uključuje centralne regione oko Strazbura i Frankfurta, preko južne Nemačke do Beča, Bratislave, Budimpešte, Beograda itd. i, na kraju, do Crnog mora, sa ključnim kracima od Minhena do Praga, Košica i ukrajinske granice.

DUNAV KAO OKOSNICA VODNOG TRANSPORTA U SRBIJ I I REGIONU

Dunav je najduža reka u Evropskoj uniji i druga najduža reka u Evropi. Dugačak je oko 2.850 km, protiče kroz nekoliko centralnoevropskih glavnih gradova, pre nego što se ulije u Crno more kroz deltu Dunava u Rumuniji i Ukrajini.Dunav je međunarodni vodni put na celoj dužini toka kroz Srbiju – 588 km od Bezdana do Timoka, a sliv reke obuhvata 120 pritoka, od kojih su neke najveće upravo na teritoriji Srbije – Sava, Tisa i Drina. Na Dunavu se kroz Srbiju nalaze 17 luka i pristaništa.

TRANSPORT TEČNIH TERETA VODNIM PUTEM

Sada, kada smo napravili osnovu, da se vratimo na početak priče – transport tečnog tereta vodnim putem. Ključna karika u organizaciji transporta je posedovanje pravih informacija i kontakata. Brodar sa jednom od najvećih flota u Srbiji je Rubikon Shipping Company. 15 godina obavljanju prevoz tečnih tereta unutrašnjim i međunarodnim plovnim putevima, a danas to rade sa, impozantnih, 14 plovila. Sopstvenim plovilima mogu da zadovolje potrebe široke mreže klijenata – naftnih kompanija i rafinerija regiona, kao i međunarodnih trejderskih kompanija. Kao priznata, integrisana, kompanija uključeni su u široku lepezu aktivnosti, uključujući transport i logističke aktivnosti na području Evropske unije.

Osnovne prednosti Rubikon Shipping Company su u obimu, fleksibilnosti i profilu flote koju poseduju, u uslugama orijentisanim na kupce i u posvećenosti bezbednosti i kvalitetu. Kao jedinstveni centar za upravljanje brodovima i logističkim uslugama sa jednog mesta, njihovi klijenti mogu očekivati usklađene i ekonomski efikasne usluge. Od iznajmljivanja brodova, tehničkog menadžmenta, do pružanja drugih logističkih usluga. Integrisane usluge u njihovom portfoliju smanjuju stajanje brodova i omogućavaju maksimalnu iskorišćenost i uposlenost flote.

VELIKA I FLEKSIBILNA FLOTA

Rubikon Shipping Company upravlja jednom od najvećih tečnih flota naftnih derivata na regionalnom tržištu i igra vrlo važnu ulogu u isporuci energije. Ukupan kapacitet flote je 26.494 tona. Plovila u njihovoj floti su različitih veličina i imaju mogućnost transporta različitih vrsta tečnih tereta – srednji destilati UN 1202 (npr. plinsko ulje, dizel gorivo, bio dizel, dizelske komponente), karburator goriva UN 1203 (npr. bmb 95, bmb 99, benzinske komponente), hemikalije (npr. metanol UN 1230, benzen UN 1114, tulen UN 1294, fenol UN 2312, itd.), kiseline (sumporna UN 2796, fosforna UN 1805, azotna UN 2031, itd.), AVIO benzin (npr. kerozin UN 1223, jet oil UN 1202), ulja i polu-proizvodi (npr. bazirani na
uljima UN 9006, nafta UN 1268, mtbe UN 2398, itd.)

Svi brodovi ovog brodara imaju neophodnu opremu i sertifikate za utovar i ispuštanje opasnih materija u evropskim lukama, u skladu sa EU propisima EU i ADN pravilima. Takođe, imaju EBIS i QM sertifikate ispunjene u celosti i ispunjavaju sve potrebne uslove za plovidbu gornjim tokom Dunava, Rajne i Majne, čime se vraćamo na početak priče i zaokružujemo informacije koje su Vam potrebne za transport tečnog tereta plovnim putevima.

 • Dužina: 109,5m

  RUBIKON 55
 • Širina: 11,4m
 • Max. nosivost: 2.850,85 t
 • Jačina motora: 949 kw
 • Tip: C
 • 8 komora
 • EBIS, BV klasa, ADN sertifikat
 • Kasko i P&I osiguranje
 • Zastava: Srpska

 

RUBIKON 4
 • Dužina: 85.59 m
 • Širina: 110.5 m
 • Max. nosivost: 1.489,96 t
 • Jačina motora: 880 kw
 • Tip: C
 • 5 komora
 • EBIS, CRS klasa, ADN sertifikat
 • Kasko i P&I osiguranje
 • Zastava: Srpska

Rubikon Shipping Company
www.rubikonsc.com
+381 11 406 55 47
office@rubikonsc.rs

 

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije