CMA CGM povezao Niš i Solun novom intermodalnom linijom

Francuska brodarska kompanija CMA CGM, je od 11. avgusta pokrenula novu intermodalnu liniju , koja će povezivati grčku luku Solun i grad Niš u Srbiji. Novouspostavljeni MBOX Terminal biće čvorište usluge u Srbiji. Generalni direktor MBOX Terminala, Dejan Nikolić, poručio je nedavno da železnička linija Solun – MBOX Terminal uskoro počinje i pozvao javnost da bude u toku dešavanja.

„Novo intermodalno rešenje ima za cilj povezivanje dinamičnog, industrijskog okruga Niš koji se nalazi u jugoistočnom delu Srbije“, saopštio je CMA CGM. Francuska kompanija povezivaće dve destinacije nedeljnim vozom nosivosti do 50 TEU po turi, sa tranzitnim vremenom od dva i po dana.

Osim toga, nakon povezivanja sa lukom Solun, Niš ima pristup drugim intermodalnim terminalima i lukama u regionu, pogotovo što je već povezan  vozom koji stiže iz hrvatske luke Rijeka, koju opslužuje COSCO.

Povezivanje MBOX Terminala sa pomorskim lukama, konkretno, lukama Solun i Pirej u Grčkoj bio je među prvim planovima gospodina Nikolića,  čak i pre nego što je izgradnja terminala završena. Godinu dana ranije, u intervjuu za RailFreight.com Nikolić je napomenuo da „MBOX Terminal želi da ponudi izgradnju terminala za nove operatere na srpskom i regionalnom tržištu“.

„Pored luka Rijeka i Bar i prekookeanskih prevoznika sa dugogodišnjom tradicijom u Srbiji, očekujemo da se povežemo i sa prevoznicima koji dolaze iz grčkih i turskih luka. Zbog toga se trudimo da u Grčkoj uspostavimo našu namensku liniju,  blok vozova za i iz Soluna“, istakao je Nikolić. Solun je od Niša udaljen 400 kilometara, što luku čini idealnom destinacijom za brze i visokofrekventne veze.

Partneri

Najpopularnije