Uvođenje WMS-A (install → next, next → finish?)

Pozdrav dragi čitaoci dragog nam časopisa. U skladu sa temom broja, pokušaću navesti realne izazove (ne spominjite „probleme“) uvođenja WMS-a. S obzirom na to da sam brzopleto obećao tekst za ovaj broj, i da je rok za slanje bio juče, kao i da je sezona odmora – pa otpada solucija: daj mladom kolegi da napiše/prevede nešto, a ja ću samo da pregledam/ dopravim – tekst će biti pravi autorski. Plus su mi dosadili generički marketinški tekstovi – tipa: “Naše rešenje je najbolje i Klijent je procvetao koristeći isto”. Dodatna inspiracija za ovaj pristup mi je bio i tekst Miloša Gligorijevića u jednom od prethodnih brojeva na temu „GmbH VS d.o.o.“, koji sam sa osmehom pročitao.

Da steknem kod vas malo kredibiliteta, kako bi možda nastavili čitanje posle prilično nestručnog uvoda, implementacijom WMS-a sam počeo da se bavim pre nekih devet godina. Za to vreme sam kroz različite „role“ (konsultant, vođa projekta, projektni direktor/supervizor) i različite projekte (implementacija „od nule“, poneki upgrade i roll-out) „podigao“ preko 30 skladišta. Svakog od njih sam nešto (na)učio, i bitno – od svakog od njih sam i ja nešto naučio.

Ono što zaista smatram bitnim je tim koji će implementirati WMS, pa sutra isti održavati, tj. njihovo znanje i iskustvo.

Bojan Dobrota, CEO – LOGIT Solutions

DA KRENEMO… ŠTA JE TO WMS? Realno, ako ne znate, a čitate 94. broj ovog časopisa, prelistajte prethodne, ili pitajte starije kolege, ili najlakše ukucajte u Google „What is WMS“. Nakon toga se vratite na ovu poziciju.

DALJE, KAKO IZABRATI PRAVI WMS? Prosto je, uzmete onaj koji je i najbolji i najbrži (za uvođenje) i najjeftiniji. Ne ide? Pa dobro, bar smo probali. Elem, u najkraćim crtama, postoji čitava lepeza od low-end do enterprise rešenja, od jeftinih do skupih, domaćih i stranih, od one-man-show do ozbiljnih korporacija kao proizvođača, od niko-nikad-za-njega- čuo do veoma prisutnih u regionu, itd. Ukrstite kriterijume, i voila! Načini licenciranja, kao i tehnologije, takođe različiti, ovako ili onako investicija će vas nešto koštati, i negde i nekako će se sistem „vrteti“. Ono što zaista smatram izuzetno bitnim jeste ekipa koja će vam WMS implementirati, pa sutra održavati, tj. njihovo znanje i iskustvo, odnosno njihov konstantan takmičarski pogon, a ne varijanta – odigram jednu „tekmu“ svakih par godina.

KONAČNO, IZABRALI STE, SREDILI UGOVORE I KRENULI. Ubacujete disk i kreće instaaa… Ups, nema diska? Nema odavno… A i samo uvođenje sistema je nešto kompleksnije od toga. Teoretski, možete samo kupiti licencu, bila ona stalna (perpetual) ili mesečna, i sve to ostalo napraviti sami, ali uglavnom nemate (dovoljno) in-house znanja. Upravo „sve to ostalo“ je deo implementacije (uvođenja) sistema. Uopšteno, to bi bilo izvođenje analize i dizajn sistema, dodatni razvoj po potrebi, instalacija i setup aplikacije, integracija sa ostalim sistemima, load podataka, obuka korisnika, testiranje i na kraju puštanje u stvarni rad (go-live). Probaću da opišem ove faze sa nekoliko rečenica, koristeći analogiju sa motornim vozilima, što je inače veoma korisno – jer istu manje više svi razumeju i tako odjednom počnete da pričate na istom jeziku.

Analiza i dizajn podrazumeva preslikavanje realnih operacija i tokova u softverske, tj. mapiranje „na terenu“ poslovnih procesa sa aplikativnim. U terminologiji vozila je npr. da shvatimo koje vrste tereta će se prevoziti (tečni, rasuti, paletizovani…) pa ćemo na osnovu toga koristiti odgovarajuća vozila (cisterne, kipere, sandučare…). Dodatni razvoj dodaje neku specifičnu opremu koje nema standardno u vozilu, a potrebna vam je (ili samo žarko želite bez neke potrebe), npr. dodavanje raonika (grtalice) na vozilo jer vozimo po planinskim putevima i snežnim uslovima.

Instalacija i setup bi po analogiji bili izrada/priprema internih saobraćajnica, parking mesta, pretovarnih rampi, nulti servis, postavljanje odgovarajućih pneumatika, itd. Tehnički, da li će server biti on permises ili hostovan (cloud), sa strane korisnika je svejedno. Ako već imate servere, i (jaku) IT ekipu, onda stavite sistem tu. Ako nemate, onda vam je cloud bolja opcija – možda košta više, ali vam je jeftinija… Klasičan outsource.

Integracija sa ostalim sistemima uglavnom podrazumeva ERP. Iskreno, veoma je jednostavna ako su ekipe stručne (ERP, WMS, Klijent). U današnje vreme, sa svim dostupnim tehnologijama, samo izvođenje je veoma prosto, i ne zahteva previše napora. U praksi zna biti i drugačije. Pa „đe ba zapelo“? U poslovnim pravilima tokova dokumenata, razumevanju procesa, u (ne)shvatanju različitih sektora unutar kompanije. Dodajte tu i ponekad nestručne (blaga reč) konsultante, pa onda još (ne)mogućnosti nekog od sistema… Mislim da vam je jasno. Po analogiji bi integracija bila veza između npr. skladišta i vozila. Zamislite da je skladište u sred njiva bez puta koji ga povezuje sa javnim saobraćajem, ili da nema kapiju kroz koju kamion može proći ogradu kako bi došao do skladišta. Ono, imate skladište, imate vozilo, ali jedno sa drugim „niđe veze“. Dodatno, nemojte zaboraviti potencijalnu integraciju i sa drugim sistemima, tipa TMS/RPS, konvejeri, roboti (da roboti – već radi u praksi u regionu), itd.

Matični podaci. To su podaci koje sistem koristi za rad; partneri (dobavljači, istovarna mesta, adrese, GLN kodovi…), artikli (šifre, tipovi, dimenzije i težine svih jedinica, paletizacija, barkodovi, sledljivosti, klase obrta, lomljivosti…) i skladište (mapa, zone, regali, nosivosti, visine, zone pripreme, picking putevi…). Ovde neću praviti nikakvu analogiju, svaki logističar zna dobro o čemu pričam. Inače podaci o artiklima mogu biti prava noćna mora, osloniti se na proizvođače je polovičan posao. Koristan alat može biti measure box (auto skener dimenzija). Deluje jednostavno za skladišta od hiljadu SKU, ali šta ako imamo par stotina hiljada SKU, pa se često menjaju, pa dolaze iz Kine, pa to paletu nije videlo u životu… Šta raditi? Menja se pristup, radimo sa fiktivnim (hipotetičkim). Da, gube se neke funkcionalnosti, poput optimizacije uskladištenja (više vazduha u regalima/policama), ali negde je to manje važno, od recimo brzine i tačnosti otpreme, ili obrnuto. Nemojte zaboraviti da je skladište, kao deo većeg sistema, i samo sistem od više podsistema – i da optimizovati svaki posebno ne znači dostići celokupnu funkciju cilja.

Obuka korisnika, pandan je obuci vozača i polaganju vozačkog ispita. Jeste li ikad videli ili čuli, da je neki direktor/ menadžer logistike/transporta zaposlio vozača koji nema vozačku dozvolu potrebne kategorije i dao mu kamion da prevozi robu? Ja nisam. A da li sam ikad video da je direktor/ menadžer logistike dao neobučenim kadrovima da rade i upravljaju sistemom koji kontroliše njihov core business, sve zalihe, i ulaze i izlaze iste? Ihaaaaajjj… Mogao sam ceo dokumentarac snimiti o tome… U više nastavaka.

Testiranje, slično prethodnom. Pre nego što izvedete trkački automobil na zvaničnu trku, mudro bi bilo izvršiti testove, pa podešavanja, pa testove, pa sitna podešavanja… Tako dolazite blizu savršenstva. Jer đavo se krije u detaljima. Da li sve to može i kad počne trka? Može, been there, done that. I za divno čudo možete i pobediti, ali vam za tako nešto treba dosta živaca i neprospavanih noći, mnogo iskusnih konsultanata on-site koji „na živo“ rešavaju probleme, pardon, izazove, i uče korisnike, i dopunjavaju/guraju podatke, itd. Sve to mnogo više košta, i reputaciono i para, u odnosu na skromno i nepopularno testiranje.

Htedoh sa nekim pomalo komičnim primerima iz prakse da zakitim tekst, ali ostadoh bez dozvoljenog broja karaktera, pa ih izbacih. Kada bude prilike u nekom od narednih brojeva, krenuću bez uvoda…

 

Logit d.o.o.
www.logit-solutions.com
info@logit-solutions.com
+381 62 775124
Đorđa Stanojevića 12, Novi Beograd

 

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije