Studija Instant Factoringa

Instant Factoring, rumunska fintek kompanija čija specijalnost obuhvata mikrofinansiranje za mala i srednja preduzeća, lansirala je ključnu studiju o izazovima sa kojim se suočava industrija teretnih prevoznika a koju su izazvale dve uzastopne krize – pandemija i vojni okršaji u istočnoj Evropi kao i njihov finansijski impakt. Po svedočenju preduzetnika u tom polju, teško je dobiti pristup rešenjima za finansiranje koja nudi država ili banke za mala i srednja preduzeća. Zbog toga je značajno uvećane troškove poslovanja – gorivo, osiguranje, radna snaga i stvarni uslovi plaćanja za do 120 dana moguće izmiriti samo kroz direktne pregovore o cenama sa klijentom ili kroz faktoring, što je jedna od retkih metoda za finansiranje dostupna malim preduzećima.

Posle decenije rasta u oblasti industrije teretnih prevoznika, pandemija je zaustavila ovaj napredak i mnoga mala i srednja preduzeća bila su primorana da obustave rad posle 2020. godine. a obim robe koja se prevozi putevima širom sveta se umanjio za gotovo 13 % od 2019. do 2020. “Situacija se trenutno poboljšava i podaci iz Nacionalnog Instituta za Statistike (INS) pokazuju rast od 16% u volumenu internacionalno prevezenih dobara prošle godine u poređenju sa 2020. Ali i dalje postoji nekoliko izazova sa kojima se veoma teško izboriti. Između ostalog rastuća cena goriva posle ratne krize u istočnoj Evropi, ovišeni uslovi plaćanja do 4 meseca, kriza profesionalnih vozača, značajan rast RCA polisa, manjak tehnologije koju koriste preduzetnici u ovom polju i njihova umanjena pregovaračka moć sa klijentima, objašnjava Marija Grujović, direktorka Instant Factoringa.

DVOJNE TEŠKOĆE: CENA GORIVA I USLOVI PLAĆANJA

Tokom 2020. godine usled uvođenja karantina i drugih međunarodnih restrikcija, cene goriva su značajno pale. Sredinom decembra prošle godine, dizel u Srbiji se točio po ceni od 140,9 dinara po litru. U protekla četiri meseca nije bilo nedelje u kojima cena goriva nije barem malo narasla. Malo po malo, doguralo se do 206 dinara po litru, što je bila cena koju su vozači morali da plate na pumpama u Srbiji početkom juna ove godine. Zbog toga, mala i srednja preduzeća u industriji bila su primorana da obustave sve ne-ključne aktivnosti i na neodređeni period odlože bilo koje investicije da bi pokrili osnovne troškove poslovanja.

Problem je samo porastao pošto su neki klijenti podigli uslove isplate, takođe pod pritiskom ekonomskih uslova. Čak i posle globalne zdravstvene krize, industrija transporta suočava se sa problemima uz fakture plaćene u periodu između 30 i 90 dana. Trenutno postoje slučajevi gde su pružaoci usluga primili isplatu čak i posle 120 dana. Ove situacije nastaju zbog činjenice da se rokovi za isplatu računaju, u najvećem broju slučajeva, pošto je transport već obavljen i klijenti zatraže originalne papire, što vodi do daljih odlaganja u isplati. “Ovaj problem je starijeg datuma jer su transporteri inicijalno prihvatili ovakve rokove za isplatu i samim tim tržište se oformilo na taj način. Zahtev za originalnim dokumentima još više odlaže isplatu transportera što ih stavlja u rizičnu finansijsku situaciju. Tek sada počinju da redefinišu svoje ugovore u pregovorima, što ne obuhvata klauze za pravedno prilagođavanje tarifa zasnovane na cenama goriva i uslovima isplate.”

INTERNACIONALNA KRIZA PROFESIONALNIH VOZAČA

Pandemija je uzrokovala i karijernu reorijentaciju za mnoge vozače koji su ili promenili polje poslovanja ili su unajmljeni od strane kurirskih kompanija koje su se istakle kao napredujući sektor tokom ovog perioda, ili su odlučili da emigriraju, uglavnom preferirajući Nemačku kao idealnu destinaciju. Po svedočenju vlasnika kompanija za transport koje je intervjuisao Instant Factoring, vozače ne privlači toliko razlika u plati koliko društvene prednosti koje im nude mogućnost da takođe povedu svoje porodice u periodu od 1-2 godine. Kao i u slučaju uslova isplate, ova kriza je duboko ukorenjena. Poslednjih godina interesovanje za ovaj posao je značajno opalo i on više nije privlačan zbog manjka vremena provedenog sa porodicom i uslovima koje nameću poteškoće života na putu. Jedino rešenje leži u formiranju sindikata koji će omogućiti socijalni dijalog između poslodavaca i zaposlenih.

REŠENJA FINANSIRANJA KOJIMA MALA PREDUZEĆA TEŠKO PRISTUPAJU

Tokom pandemije, mnoge male firme za drumski teretni transport pokušale su da pristupe zajmovima od banaka da bi optimizovali svoje troškove. Međutim ili nisu uspeli da ispune kriterijume banaka i državne planove za finansiranje ili su bili stavljeni u dugoročno nepovoljan položaj. Pored uvećanja cene, koje se u nekim slučajevima odigra posle dugih pregovora, kao jedno od najpristupačnijih rešenja pokazao se faktoring, popusti na fakture kojima se brzo dostavlja keš. Kao odgovor na pitanje šta su prvo platili novcem dobijenim kroz Factoring, najviše predstavnika kompanija za transport odgovorilo je da je njihov prioritet gorivo, čije cene su konstanto rasle u periodu čekanja od 2-3 meseca. Sledeća kategorija troškova koje su plaćali prevoznici tereta bile su otplate zajmova da bi se izbegla kamata, i plata za vozače.

Ove poslednje troškove izuzetno je teško namiriti jer je sve više vozača koji su pokrivali međunarodne trase moralo da bude u karantinu zbog restriktivnih mera koje su nametnule izvesne zemlje. “Nemoguće je sedeti i čekati 90 dana. Po mom mišljenju, faktoring je odlična podrška za mala preduzeća, a naročito je idealno za kompanije koje tek počinju sa radom. Ne govorimo ovde o velikim kompanijama za koje su vrata banke uvek otvorena čak i ako program još nije započeo.” objašnjava Vladimir Lazić, partner u kompaniji Asigest broker koja se pretežno bavi osiguranjem transportera.

 

Instant Factoring d.o.o. Beograd
Ul. Pjarona de Mondezora 42, Stari Grad
www.instantfactoring.rs
pavle.vlajcic@instantfactoring.com

Možda Vas interesuje još:

 

 

Partneri

Najpopularnije