April 2022

For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch...

Februar 2022

Tema broja - Intermodalni transport: Razvojni projekti i investicije – Agencija za upravljanje lukama; Luka Konstanca - evropski izlaz na...

Novi broj

April 2022

Februar 2022

Decembar 2021

Oktobar 2021

Avgust 2021

Put do svetskog tržita kroz Srbiju

Austrijska, nezavisna, konsultantska kompanija LNConsult, sa sedištem u Fernicu kod Graca i poslovnicom u Beču, nakon nekoliko zapaženih projakta u Srbiji je otvorila poslovnice u Moskvi, Mumbaju i Dubaiju, čime su ojačali dosadašnju poziciju na svetskom tržištu.

Danas LNConsult, zapošljava oko 40 ljudi i u svom portfoliju ima preko 500 uspešno realizovanih projekata širom sveta. Osnovna delatnost im je optimizacija lanaca snabdevanja, implementacija IT tehnologije u proces upravljanja lancima snabdevanja i pronalaženje adekvatnih intralogističkih rešenja za svakog klijenta.

Kroz nekoliko zapaženih projekata (Univerexport, Sport Vision, Nelt) postali su prepoznatljivi u Srbiji, a trenutno su u žiži interesovanja logističke javnosti zbog najzahtevnijeg logističkog projekta u 2020. godini – distributivnog centra kompanije Savacoop. Shodno interesovanju čitalaca, razgovarali smo sa Thomasom Mayrerom, direktorom LNConsult-a, Markom Pleterškom, direktorom operacija i Matejom Naraksom,projekt manadžerom zaduženim za projekat Savacoop.

  1. Kako je tekao put do saradnje sa Savacoop-om?

Preko uspešnog projekta sa Univerexportom u novembru 2017. godine, došlo je do prvog kontakta između LNConsulta i Savacooop-a. Nakon potpisanog ugovora 2018. godine započeli smo izuzetnu, prijateljsku, saradnju sa kompanijom Savacoop, i sa njenim čelnicima smo otputovali na najveći intralogistički sajam “Logimat” u Štutgart, kako bi imali priliku uživo da vide predložena logistička rešenja.

2. Šta je, po Vašem mišljenju, ono što LNConsult izdvaja od konkurencije?

Razlika u pristupu rešavanju problema LNConsult-a u odnosu na konkurenciju je u tome što ne tragamo za brzim rešenjima, već se trudimo da sagledamo probleme u celosti. S obzirom na to da je logistika multidisciplinarna delatnost, logično je da će i problemi koji se pojave biti isto takvi, zbog čega, LNConsult uvek ima na umu to da određeni problemi ne moraju uvek imati jasno vidljiv uzrok. Još jedna od prednosti LNConsult-a je što nudi kompletnu uslugu na jednom mestu i vodi se sledećim načelima:

  • Ultimativni cilj je optimizacija i poboljšanje efikasnosti uz ostvarenje visokog nivoa kvaliteta usluge
  • Uspeh se zasniva na požrtvovanosti, kompetencijama i mogućnostima i inovacijama.
  • LNConsult vidi klijenta kao partnera kojeg želi na najbolji mogući način da podrži
  • Pokazatelj kvaliteta je povratak klijenta, a ne sam proizvod

LNConsult filozofija je – Ne možete predvideti budućnost, ali se za nju možete pripremiti.

3. Da li ste naišli na neke specifičnosti, s obzirom na to da je delatnost klijenta drugačija od prethodnih s kojima ste imali iskustva?

Ono što je bilo interesantno u projektu sa Savacoopom, je to što je projekat podrazumevao tranziciju sa potpuno manuelnog skladišta na visoko automatizovano skladište, sa skladišnim operacijama podržanim od strane WMS sistema. Prvobitna procena površine potrebne za novi DC kompanije Savacoop, bila je za oko 8,000m2 veća nego ona do koje je došao tim LNConsult-a, nakon prikupljanja i evaluacije matičnih podataka (master data), što je rezultiralo evidentnom uštedom prostora, a samim tim i novca. Takođe, od velike važnosti za postizanje najboljih rezultata bila je izuzetno dobra komunikacija sa predstavnicima Savacoop-a kao i njihovo brzo donošenje odluka o rešenjima koje je predlagao tim LNConsult-a.

4. Zašto je projektovano više različitih skladišnih sistema?

U istom skladištu se prepliću različiti koncepti. Na jednoj strani imate „klasično“ skladište sa dodatnom opcijom za pružanje usluga skladištenja trećim licima (3 PL), a na drugoj postižete veliku frekvenciju u toku robe koristeći automatizovane intralogističke tehnologije koje je LNConsult predložio kako bi Savacoop podigao usluge na viši nivo. Skladište takođe obezbeđuje stabilan rast kompanije uzimajući u obzir i nove segmente poslovnih prilika kao što je e-trgovina.

5. Koje su specifičnosti implementirane tehnologije i da li će ta tehnologija moći da odgovori izazovima koje nosi enormno brz razvoj intralogistike u svetu, s obzirom na to da je napravljena projekcija poslovanja do 2028. godine?

Odabrane tehnologije u ovom segmentu obuhvatiće sve prethodno pomenute poslovne modele Savacoopa (3 PL uslugu, E-trgovina, itd.). Skladištenje i protok podataka na osnovu ABC klasifikacije proizvoda omogućavaju Savacoopu visok nivo fleksibilnosti s obzirom na sezonalne i neočekivane promene na tržištu.

6. Koji je plan razvoja LNConsult-a?

Pre svega to je povećanje i jačanje našeg međunarodnog prisustva kroz usluge koje naša kompanija pruža i nove projekte. Zatim, izgradnja nove mreže poslovnih partnerstava u regionu, posebno sa Srbijom, kao rastućim tržištem sa međunarodnim prisustvom i investicijama planiranim za budućnost. Takođe na listi naših prioriteta u planiranju daljeg poslovanja je i podizanje svesti o tome da kao kompanija nudimo sveobuhvatna rešenja, da budemo prepoznatljivi kao dobavljači kompletnih rešenja – od optimizacije lanca snabdevanja do njegovog direktnog povezivanja sa maloprodajnim lancima. Kroz realizaciju ovih, prioritetnih planova, dolazimo do logičnih „posledica“ kojima kao kompanija težimo – zdrav, kontinuiran, rast kompanije i ulaganje u nove tehnologije, znanje i sposobnosti.

Partneri

Najpopularnije