Moderna proizvodna platforma uz prednosti sistema Slobodne zone

Industrijski park Pobeda strateški je lociran u Petrovaradinu, pružajući odličnu povezanost sa svim ključnim saobraćajnicama. Od kako je postao deo portfolija kompanije Marera Properties, u avgustu 2022. godine, svi kapaciteti su temeljno rekonstruisani, a velika ulaganja usmeravana su i u infrastrukturna unapređenja. Koje su prednosti poslovanja u jedinom Industrijskom parku na severu zemlje koji pored logistickih i proizvodnih kapaciteta nudi i skladišni i kancelarijski prostor i šta podrazumeva ulazak u sistem Slobodne zone, razgovarali smo sa Miletom Štrbcem, direktorom Industrijskog segmenta kompanije Marera Property Management.

Mile Štrbac, Direktor

U JUNU OVE GODINE, MINISTARSTVO FINANSIJA DONELO JE REŠENJE KOJIM SE INDUSTRIJSKI PARK POBEDA PRIKLJUČUJE SISTEMU SLOBODNE ZONE NOVI SAD. ŠTA TO KONKRETNO PODRAZUMEVA?

Iskorak koji smo napravili sredinom tekuće godine kada smo dobili rešenje da se Pobeda pridružuje sistemu Slobodne zone Novi Sad, od velikog je značaja za naše postojeće ali i buduće zakupce. Imajući u vidu da u Pobedi trenutno posluju 43 etablirane kompanije različitih profila i delatnosti, prednosti i poreske olakšice koje omogućava sistem Slobodne zone u velikoj meri mogu pozitivno da uticu na unapređenje njihovog poslovanja, a samim tim i na rezultate koje generišu. Sistem Slobodne zone podrazumeva oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim za proizvodnju robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala. Pomenuti benefiti su od posebnog značaja za izvozno orijentisane kompanije.

IAKO JE PROŠLO TEK NEKOLIKO MESECI OD PRISTUPANJA SLOBODNOJ ZONI, DA LI BISTE MOGLI REĆI DA VEĆ UOČAVATE VIDLJIVE EFEKTE?

Uloga i značaj slobodnih zona u privrednom razvoju je velika, kako na makro, tako i na mikro ekonomskom planu. Za proteklo relativno kratko vreme, primetan je značajan porast interesovanja kompanija za zakup kapaciteta u sklopu parka Pobeda i to su mahom multinacionalne kompanije i veliki igrači na tržištu. Benefite poslovanja u sklopu Slobodne zone prepoznala je i austrijska kompanija Largermax koja posluje globalno i aktivna je na polju špedicije, automobilskog transporta i logistike.

KAŽETE DA JE PRIMETNA VELIKA AKTIVNOST U SKLOPU SAMOG PARKA. DA LI BISTE JEDNAKO OCENILI I AKTUELNE TRŽIŠNE TRENDOVE KADA JE U PITANJU INDUSTRIJSKI SEGMENT U SRBIJI?

Industrijski segment je tokom protekle godine porastao za blizu 10% i na kraju drugog kvartala dostigao više od pet miliona kvadratnih metara ukupnih kapaciteta. Dodatno je primetan rast proizvodnih u odnosu na logističke centre, što ukazuje na stabilnost i povratak na trendove iz perioda pre krize izazvane Covid-19 pandemijom. S obzirom da Srbija privlači sve više pažnje inostranih investitora kao regionalni centar industrijske proizvodnje, i imajuci u vidu vec najavljen pipeline novih projekata, sasvim je izvesno da će ovaj segment nastaviti trend rasta. Nama su u Pobedi trenutno popunjeni svi postojeći kapaciteti, međutim, raspolažemo i sa dodatnih 17 ha zemljišta predviđenih za razvoj i izgradnju novih hala, što znači da smo u potpunosti spremni da odgovorimo na povećanu tržišnu tražnju.

MPP Pobeda Industrial doo
Bulevar vojvode Bojovica 6-8, Beograd
pobeda.mareraproperties.com
pobeda@mareragroup.rs

Partneri

Najpopularnije