MassRobotics postavlja standard za funkcionisanje robota u intralogistici

MassRobotics, nezavisni, neprofitni centar, čiji je osnovni zadatak da obrazuje, inspiriše i podrži robotičke inicijative, investicije i kompanije, najavio je Mass Robotics interoperabilni standard.

Novom inicijativom biće omogućena integracija autonomnih mobilnih robota različitih dobavljača i njihova neometana saradnja, u cilju bezbednog i efikasnog poslovanja skladišta, distributivnih centara i fabrika. Saradnici i članovi radne grupe zaduženi za postavljanje novooformljenog standarda su: Vecna Robotics, 6 River Systems, Waypoint Robotics, Locus Robotics, Seegrid, MiR, Autoguide Mobile Robots, Third Wave Automation, Open-Source Robotics Foundation i mnogi drugi.

Daniel Theobald, izvršni direktor kompanije Vecna Robotics i suosnivač MassRobotics-a, izjavio je da je objavljivanje prve verzije interoperabilnog standarda prekretnica za industriju. ”Ono što ovaj standard čini posebnim je upravo ta takmičarska saradnja i kombinovano razmišljanje najvećih umova na terenu. Ovakav pristup pokreće sektor intralogistike rapidno brže nego što bi bilo koji pojedinac mogao.”

Prema Logistic IQ, očekuje se da će tržište mobilnih robota i inteligentno vođenih vozila do 2026. godine dostići, neverovatnih, 14 milijardi dolara, sa više od 270 dobavljača u logističkom i proizvodnom sektoru. Kada govorimo o autonomnim mobilnim robotima, godišnja stopa rasta njihovog uključivanja u poslovanje raste velikom brzinom, a procenjuje se da će između 2020. i 2026 godine zabeležiti rast od 45%.

Do sada, nije postojala mogućnost koordinisanih aktivnosti i razmena informacija kod flote mobilnih robota različitih dobavljača. Radna grupa MassRobotics-a, formirana 2020. godine bavi se upravo ovim problemom i olakšava savladavanje izazova koji prate primenu autonomnih mobilnih robota na tržištu. Standard omogućava različitim tipovima robota da u toku rada dele neophodne informacije o statusu i zadatim skladišnim operacijama, čime ih integriše u jednu celinu, a, ujedno, menadžerima pružaju uvid u produktivnost voznog parka i iskorišćenje resursa.

Tom Ryden, izvršni direktor MassRobotics-a, istakao je da su upravo ovi funkcionalni i praktični standardi prekopotrebni industriji robotike. “Naša radna grupa za interoperabilnost usredsredila se na ispitivanje i razvoj ovih standarda, a svakako je bitno napomenuti da će se oni konstantno razvijati i to kroz upotrebu u industriji logistike i od strane krajnjeg korisnika.“

Krajnji korisnici, skladišni i distributivni centri, uveliko su počeli da šalju zahteve za implementaciju MassRobotics standarda. Prvi slučaj upotrebe je upravo u FedEx-ovom objektu, gde će autonomni roboti kompanija Waypoint Robotics i Vecna Robotics raditi zajedno u istom logističkom sektoru.

“Napori i predanost radne grupe kao i raznolikost njenog tima pokazala je da je moguće zajedničkim snagama raditi na rešavanju ovog problema“, rekao je Aaron Prather, viši savetnik u FedEx-u. “Testiranje i procena prve verzije interoperabilnosti u Memfisu biće sjajna prilika za pružanje povratnih informacija koje su radnoj grupi od neprocenjivog značaja za definisanje budućih koraka koji vode ka unapređenju. Implementacija ovog standarda predstavlja kamen temeljac za buduće inovacije i konkretnu vrednost za korisnike širom sveta” – zaključio je Theobald.

Partneri

Najpopularnije