Koliko košta 1 MINUT ZASTOJA? – sindrom barske pruge

“Ako želite da zadržite vlast nad sopstvenim životom, trebalo bi da budete brži od algoritama,
brži od Amazona i vlade, da upoznate sebe bolje nego što vas oni poznaju. Da bi ste
mogli da se krećete brzo, nemojte da nosite mnogo prtljaga. Ostavite sve iluzije za sobom,
veoma su teške.” – Juval Noa Harari

Nismo loše prošli u preraspodeli uloga u predstavi na globalnom nivou za ovu deceniju. Intralogistika je i dalje u granicama minuta i koraka, a to su opipljive i poznate nam veličine. Recimo, biologija i fizika su u znatno težoj situaciji – njihova uloga je u vezi sa nano-veličinama. Pritisak na ovim naukama je zaista velik. Veštačka inteligencija i HMI čekaju da potpuno preuzmu stvari u svoje ruke. Da – tako to zvuči kad znamo da nemaju ruke.

U broju 71 ovog istog časopisa, u februaru 2018. tema je bila Industrija 4.0. Diskutovalo se o raznim stvarima, između ostalog, i o blagu tadašnjeg vremena – podacima. Znamo da je borba za podacima započela i pre nastanka Facebook-a, a vremenom je samo legalizovana i uvedena u pravne tokove, ali sa širokim prostorom za manipulaciju – možda nije bilo loše namere, ali su mogućnosti za manipulaciju ogromne – podaci nemaju državljanstvo, ne poznaju granice i nemaju mesto stanovanja. I sada je tako, samo su se stvari ubrzale i usmerile.

KAKVE PROMENE NAS ČEKAJU?

Dve godine kasnije, 2020, došli smo do toga da sve podatke imaju, poboljšali su način obrade prikupljenih podataka, pronašli su nove oblake za skladištenje… Nove generacije im još jednostavnije i po manjoj ceni isporučuju sve potrebne informacije o sebi, u zamenu za klik na popularnu pesmu, besplatan sat na Netflixu ili igricu Fortnite. Nedostaje im samo nano tehnologija i bio-tehnologija da bi mogli da podignu projekat na sledeći nivo. Naime, 2018. godine Google smo pitali za sve i svašta, a on nam je uredno odgovarao reklamama i vodio nas tamo gde on želi. Ove godine Google nas vodi tamo gde mi želimo. Kada fizika i biologija budu u nano-mogućnosti (a to je za 5-10 godina), sve će obavljati interfejs koji će bolje od nas samih znati šta je najbolje za nas. Mi ćemo i dalje imati svoje želje, ali će algoritmi dokazano bolje odlučivati u naše ime.


Dakle, na globalu se dešavaju krupne promene, trebalo bi da je tako i na lokalu. Razvoj novih tehnologija, kao kolateral, daje impuls za razvoj Intralogistike. Šta mi od toga možemo da iskoristimo, kako da unapredimo biznis ili osiguramo mesto na tržištu, samo su neka od pitanja.

Obezbediti validan odgovor na pitanje iz naslova, u najmanju ruku, je teže nego što deluje. Pre svega, da li znamo koliko tačno košta 1 naš minut?

Partneri

Najpopularnije