DPD testira egzoskelete

S obzirom na to da poneki paketi koje isporučuje kompanija DPD mogu da teže i po tridesetak kilograma, veliki fizički napor za dostavljače i radnike u operacijama sortiranja paketa je neminovan. Bez obzira što je sortiranje paketa uglavnom automatizovano, iz kamiona se ipak istovaraju ručno. Uređaj Egzoskelet nemačke firme Bionic mogao bi da donese znatno olakšanje u ovom segmentu isporuke. Kompanija proizvodi
inteligentne, električno motorizovane egzoskelete koji omogućavaju ublažavanje pritiska na telo prilikom podizanja tereta do 30 kilograma. U dvomesečnom testu u DPD-ovom paketnom centru u Malšu blizu Karlsruea, Nemačka, zaposleni su imali mogućnost da isprobaju uređaje i deklarisali ih kao znatnu podršku u svakodnevnom radu – zbog čega se testiranje produžava.

Egzoskelet je pomoćni uređaj koji može da ublaži pritisak na različite delove tela, u zavisnosti od njegovog dizajna. Crai Ks model proizvođača German Bionic se veže za leđa korisnika, slično planinarskom rancu. Kada je uređaj fiksiran na telo, potrebno ga kalibrisati pomoću ugrađenih senzora i spreman je za upotrebu. Crai Ks funkcioniše na dva načina: s jedne strane, drži leđa korisnika uvek ispravljena a potom pomaže da se leđa korisnika ponovo isprave kada se paket preuzme. Dva motora kontrolisana inteligentnim softverom vuku korisnika nagore za ramena, a sila se, između ostalog, preusmerava na područje butina. Ovo dovodi do rasterećenja leđa do 30 kg pri svakom pokretu podizanja.

Depo Malsch je idealna lokacija za testiranje, baš zbog strukture kupaca, jer jedan od najvećih regionalnih špeditera odavde pošalje više od 860.000 paketa papira za kopiranje svake godine. Svaki od ovih paketa je težak oko 26 kilograma.

Tokom dvomesečnog pilot testiranja, dva Crai Ks-a su korišćena na licu mesta, a osoblje je bilo impresionirano olakšanjem poslovanja uz upotrebu egzoskeleta. Posebno olakšanje primećeno je prilikom istovara paketa iz kontejnera koji se koriste u drumskom transportu i poluprikolica. Upravo prilikom rada u takvim uslovima Crai Ks podržava i olakšava njihov rad.

Nakon prvog veoma uspešnog probnog perioda, sledeći korak je dugoročni test upotrebe egzoskeleta kompanije Bionic. Plan DPD-a je implementacija ukupno sedam Crai Ks jedinica na svojim lokacijama u Duisburgu, Leupoldsgrinu i Malšu, sa namerom intenzivnog testiranja prednosti dugoročne upotrebe. Cij je svakako utvrditi da li ima smisla koristiti Crai Ks uređaje i na drugim DPD lokacijama, a dugoročna ideja oba partnera svakako je da zajedničkim radom postignu optimizaciju hardvera i softvera koji će omogućiti još šire polje primene za egzoskelete u DPD-u.

Možda Vas interesuje još:

 

Partneri

Najpopularnije