April 2022

For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch...

Februar 2022

Tema broja - Intermodalni transport: Razvojni projekti i investicije – Agencija za upravljanje lukama; Luka Konstanca - evropski izlaz na...

Novi broj

April 2022

Februar 2022

Decembar 2021

Oktobar 2021

Avgust 2021

Analiza podataka tajna uspeha urbane logistike?

Za dobro projektovana i optimizovana skladišta možemo reći da su mikro projekcije idealnog poslovanja, gde menadžeri u svakom momentu imaju jasnu predstavu o stanju, količini i kretanju robe. Nasuprot uređenim skladištima, urbana logistika današnjice nailazi na mnoštvo problema.

Nemoguće je ne primetiti haotičnost i saobraćajnu gužvu koja je postala svakodnevnica u svetskim metropolama, ali i manjim gradovima… Postavlja se pitanje da li su skladišta i gradovi toliko različiti?

Da li je analitika podataka možda rešenje?

Pre odgovora treba reći da su mnoga skladišta, pogotovo na našem tržištu, potpuno neoptimizovana i rade pomoću papira i olovke.  Stoga, nije retkost da zaposleni bespotrebno hodaju po skladištu u potrazi za paletarima ili paletom koja se nalazi na pogrešnoj lokaciji.

Ovakvi i slični problemi, rešavaju se optimizacijom skladišnih  procesa i tehnologije skladištenja. Iako često govorimo o automatizaciji, treba napomenuti da automatizacija pogrešno postavljenih skladišnih procesa dovodi do većih problema nego što su neoptimizovani procesi. Stoga – budite pažljivi!

PRVO OPTIMIZACIJA, PA AUTOMATIZACIJA.

Unutrašnji trasnsport i rukovanje materijalima je, takođe, nešto čemu treba posvetiti posebnu pažnju. Naime, na tržištu već postoje rešenja koja olakšavaju ove aktivnosti u skladištu i sve su bolja u prevazilaženju problema savremene logistike.

Jedno od njih je autonomno komisiono vozilo kompanije Still – iGo neo. Uz pomoć najnovije senzorske tehnologije ima sposobnost prepoznavanja okoline, palete, kao i zaposlenog, uz mogućnost zaobilaženja prepreka. Takođe, sada je i u Srbiji moguće kupiti Inteligentno Navođeno Vozilo (IGV) Agilox. O ovom vozilu ćemo više govoriti u predstojećem izdanju Logistike&Transporta.

STill iGo autonomno vozilo za jednostavnije upravljanje materijalima u skladištu

Predviđanje obrasca kupovine

Kada se ovako postave stvari može se učiniti da su uređena skladišta u prednosti u odnosu na gradsku logistiku. Razlog tome je što u procesu skladištenja možemo relativno precizno znati koji će artikli i kada biti upotrebljeni, što svakako nije slučaj kada je neophodno predvideti šta će ljudi kupiti u super marketu ili poručiti online.

Ali, stvari možemo pogledati i drugačije. Iako je upravo spontanost u velikoj meri prisutna prilikom odabira potrošačke korpe, postoji značajan deo koji je, ipak, predvidiv. Postoje osnovne namirnice bez kojih nikada ne želimo da ostanemo. Algoritmi koje razvijaju najbolji svetski inženjeri su tu da složene situacije podele na više manjih, „nahrane ih“ potrebnim podacima i objedine u rešenje do kojeg će doći uz pomoć veštačke inteligencije, putem kojeg će napraviti i pretpostavku o sadržini porudžbina.

Tada, i ne bi bilo toliko bitno da li je složena situacija koju posmatramo veliko skladište, prodavnica  ili svetska metropola.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije