Bezbednost u distributivnim centrima – pre svega

Iako su distributivni centri kao važan segment industrije logistike i transporta oduvek bili u centru pažnje logističke industrije, ove godine, zbog povećanja obima online prodaje, postaju goruća tema.

Menadžeri skladišta i direktori distributivnih centara bili su prinuđeni da preko noći obezbede dvostruku veću izlaznost artikala,  sa postojećim kapacitetom, opremom i resursima.

Veliki broj kompanija ovu situaciju rešava povećanjem produktivnosti brojnim tehnološkim intralogističkim inovacijama, ali se slobodno može reći da je najveći teret pao na radnike u skladištima. Ta činjenica obavezuje menadžere da obezbede bezbedno okruženje za skladišne operacije, kako bi se sprečile nesreće i oštećenja opreme i robe.

Bezbednost u regalnom skladištu

Pored direktiva Zakona o bezbednosti i  zdravlju na radu, standard SRPS EN 15635:2011  (Čelični nepokretni sistemi za skladištenje – Primena i održavanje opreme za skladištenje) zahteva kontrolu i inspekciju skladišne opreme,  a sertifikat za inspekciju opreme i obuku zaposlenih poseduje firma Beologistika doo iz Novog Sada.

Pored periodične kontrole skladišnih sistema i provere da li su pogodni za redovnu upotrebu, dokaz da  je skladište u skladu sa najnovijim zakonom za bezbednost radnog okruženja i zaštitu od novonastale pandemije, presudno je za nesmetano obavljanje skladišnih operacija i sigurnost zaposlenih.

Široki asortiman dodatne opreme služi za zaštitu skladišnih sistema od udara viljuškara, ali takođe može poslužiti i kao jednostavan alat za podelu zona u skladištu, koji lako može označiti pristupe i saobraćajne putanje, pomažući u sprovođenju propisanih mera socijalnog distanciranja.

Dodatna oprema uključuje pregrade od kružnih profila, zaštite stubova i bokova regala od metala ili plastike, mreže iza regala za sprečavanje pada palete, mreže na paletnim nivoima za sprečavanje propadanja palete, sigurnosne vertikalne ograde i dr.

Zaštitna oprema može biti dizajnirana za specifične potrebe i u potpunosti prilagođena osnovi i rasporedu opreme unutar objekta – bilo da je potrebna zaštita skladišnih ili proizvodnih sistema od udara viljuškara ili drugih transportnih sredstava, ili za obezbeđivanje urednog pristupa i razdvajanja saobraćajnih puteva zaposlenih.

Kovid-19 i socijalno distanciranje u distributivnim centrima

U vreme kada čitavim svetom vlada pandemija korona virusa, slobodno možemo reći da je socijalno distanciranje jedna od nezaobilaznih mera koja vodi bezbednom poslovanju. Međutim, u toku radnog dana, izuzetno je teško a ponekad i nemoguće održavati sigurnu razdaljinu od 2 metra između zaposlenih.

Ovu meru je posebno teško sprovesti u proizvodnim pogonima, skladištima, distributivnim centrima i sličnim prometnim objektima gde zaposleni prelaze kilometarski uske prolaze, udaljene skladišne prostore i pretrpane zone za utovar i istovar robe.

S obzirom na ovakve radne okolnosti, u sklopu kolektiva, moguća je pojava anksioznosti i nesigurnosti pa samim tim i izbegavanje potencijalno opasnih situacija koje rezultuju nedolaskom na posao. Upravo iz tog razloga, kompanije rade sve što je u njihovoj moći kako bi na vreme prepoznale i umanjile sve potencijalne scenarije tzv. “bliskog kontakta”, pružile adekvatnu prevenciju i zaštitu i tako osigurale sigurno radno okruženje.

U distributivnim centrima se najčešće koriste dve metode – korišćenje softverskog rešenja i postavljanje fizičkih barijera.

Kompanija Zebra Technologies je za 4 nedelje od ideje kreirala rešenje koje radi u realnim uslovima pod nazivom Zebra Motion Works koje:

  1. Upozorava zvučnim signalom ukoliko se smanji bezbedna razdaljina od 2m.
  2. Obezbeđuje način za praćenje situacija kada je neophodno da zaposleni, iako na bezbednoj udaljenosti, treba da provedu duži vremenski period zajedno.
  3. Snima ostvarene bliske kontakte za eventualnu potrebu ciljanog traženja kontakata.

Drugi način je usmeravanje putanje radnika u distributivnim centrima zaštitnim barijerama u cilju izbegavanja putanja sa drugim radnicima, kao što je predložila kompanija Dexion, globalni dobavljač skladišnih rešenja.

U svakom slučaju, rešenja postoje i neophodno ih je što pre implementirati i održavati, kako bi se skladišne operacije odvijale efikasno i bezbedno, na zadovoljstvo svih učesnika u lancu snabdevanja.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte kompaniju Beologistika dooBeologistika doo
Augusta Cesarca 18
21000 Novi Sad
Telefon: +381 21 661 2523
Mobilni: +381 60 043 4500
E-mail: office@beologistika.rs
Web: www.beologistika.rs

Partneri

Najpopularnije